İngiltere'de yapılan yeni bir araştırma, yağ dokusundaki tek bir geni çıkarmanın vücudun daha fazla kalori yakmasını sağladığını ortaya koydu.

PHD2 geni, soğuk havada kişinin sıcak kalmasını sağlayan bir doku türü olan kahverengi yağ dokusunun düzenlenmesinde önemli rol oynuyor.

Nottingham Trent Üniversitesi'nden bilim insanları, bu geni kahverengi yağ dokusundan çıkarmanın metabolizmayı hızlandırdığını gösteren bir araştırmaya imza attı. Bilimsel dergi Nature Communications'da yayınlanan sonuçlar, PHD2 geni olmayan farelerin daha çok yeseler bile yüzde 60 daha fazla kalori yaktığını gösterdi.

Araştırmacılar, PHD2 geninin etkisini anlamak için 5 binden fazla kişinin kan örneklerini de inceledi. Göbek bölgesinde yağlanmanın fazla olduğu kişilerde PHD2 geni seviyesinin daha yüksek olduğu görüldü. 

Genin diaybet ve tiroid bozukluklarıyla da bağlantılı olduğu belirlendi 

Araştırma ekibinden Dr. Zoi Michailidou, sonuçların obezite ve tip iki diyabet tedavisinde yeni yöntemler geliştirilmesini sağlayabileceğini vurguladı. Michailidou, PHD2 geninin etkisini ortadan kaldırmanın sürekli diyet yapmadan zayıflamayı sağlayacak yeni stratejilerin önünü açacağına dikkat çekti.

Bilim insanları, oksijen seviyesinin düşük olduğu yüksek yerlerde insanların metabolizmasının daha hızlı çalıştığını da ifade etti. "Vücudun oksijen sensörü" olan PHD2 genini ortadan kaldırmanın da metabolizma üzerinde benzer bir etkisi olabileceği kaydedildi.