Balyoz davasında Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin mahkûmiyet kararlarını bozduğu toplam 298 kişinin yargılandığı yeni davada iki CD üzerindeki yazılara ilişkin bir bilirkişi raporu daha hazırlandı.

Rapora göre CD’ler üzerindeki harf ve karakterler eski 1. Ordu Harekât Başkanı Tuğgeneral Süha Tanyeri’ne ait el yazısı notlarından birer birer ve bir yazılım vasıtasıyla alınıp bitiştirilerek yazıcıya dik bağlı bir kalemle oluşturuldu. CD’ler gazeteci Mehmet Baransu tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edilmiş, üzerindeki yazıların eski 1. Ordu Harekât Başkanı Tuğgeneral Süha Tanyeri’ne ait olduğu iddia edilmişti.

Yargıtay’ın haklarındaki mahkûmiyet kararını bozduğu ve Anayasa Mahkemesi’nin haklarının ihlal edildiğine hükmettiği Balyoz davası sanıklarının yargılandığı davada mahkeme, bilirkişiden soruşturmaya konu iki CD üzerindeki yazıların başka bir yerden kopyalanıp alet yardımıyla aktarılıp aktarılmadığını, Süha Tanyeri antetli kâğıtlarda kullanılan kalem mürekkebinin yapı ve yaşının tespit edilmesini istemişti.

Yazıcıya bağlı bir kalemle

Prof. Dr. Salih Cengiz tarafından hazırlanan 24 Aralık 2014 tarihli ek raporda, 11 ve 17 No’lu CD’ler üzerindeki “Or.K.na” ve “K.özel” yazısını oluşturan harf ve karakterlerin birer birer ve orijinal sayfaların işaretli yerlerinden bir yazılım vasıtasıyla alınıp birleştirilerek CD üzerine bir yazıcıya dik bağlı bir kalemle oluşturuldukları kaydedildi. Raporda, belgede kullanılan mürekkeplerin organik çözücüde çözünmediği, dolasıyla kalemde dolmakalem gibi su bazlı bir mürekkep kullanıldığı delillerinin elde edildiği vurgulandı.

Makineyle yazıldığı ortaya çıkmıştı

Prof. Dr. Salih Cengiz tarafından 15 Aralık tarihinde aynı CD’lerle ilgili verilen bilirkişi raporunda yazıların elle değil aletle yazıldığı tespit edilmişti. CD’lere ilişkin raporda “K.özel” yazısının bulunduğu kısımda dört adet nokta vurgusu gözlendiği kaydedilmişti. Bu vurgu izlerinin UV ışık altında alınan izlerle tam olarak uyuştuğu vurgulanmıştı. Raporda “Bu izlerin ‘özel’ yazısının yazımında kullanılan kalemin 90 derecelik bir açıyla yazının başlangıç noktasında hızla inmesi sonucu oluştuğu ve bu tür yazıların makine ile oluşturulan yazılarda görülebileceği” belirtilmişti.