Başak Kaya/ANKARA

Seçimlerin ardından partilerin oy oranlarındaki değişim Radyo Televizyon Üst Kurulu ile TBMM Başkanlık Divanı üye sayılarının ne olacağı partileri birbirine düşürdü. Danışma Kurulu yarın toplanacak ve Başkanlık Divanı’nda partilerin üye sayılarına karar verecek. Muhalefetin çoğunlukta olacağı Başkanlık Divanı ise RTÜK’teki üye dağılımına karar verecek. RTÜK Başkanı Davut Dursun’un görev süresi doluyor olmasına karşın AKP’nin üye sayısını koruyacağı sistemi savunması tepki çekti. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “RTÜK Başkanı TBMM’ye rota çizmeye kalkmasın” dedi.

Siyasi partilerin Başkanlık Divanı’na milletvekili sayısına göre mi yoksa oy sayısına göre mi üye vereceği tartışması sürüyor. Yarın Danışma Kurulu’nu toplamayan TBMM Başkanı İsmet Yılmaz bu konuya son noktayı koyacak. Oluşan Başkanlık Divanı ise Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun üye dağılımına karar verecek. Başkanlık Divanı’nda MHP istediği üyeliği alsa da almasa da ezici çoğunluk muhalefetten yana olacağı için 5 üye sayısı 4’e düşen AKP’yi RTÜK endişesi sardı.

RTÜK Başkanı Davut Dursun’un görev süresi doluyor. Yerine ise muhalefetten bir isim gelecek. Bu nedenle de kuruldaki tüm “AKP etkisi” yok oluyor. Görev süresi 14 Temmuz’da dolan Dursun’un D’Hont adı verilen hesaplama sistemini savunarak AKP’nin 5 üyesini koruyabileceğini açıklaması ise tepki çekti. RTÜK’ün mevcut üye dağılımı şöyle: AKP 5, CHP 2, MHP 1, HDP 1. Başkanlık Divan’ı AKP’nin kaybetti üyenin HDP’ye mi MHP’ye mi gideceğine karar verecek.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “RTÜK Başkanı Meclis’e rota çizmeye çalışması. Hadsizlik yapıyor. Meclis’in kaideleri belli. RTÜK Kanunu var. RTÜK üyelerinin seçim şekli ortada. Meclis bu sorunu çözecektir. RTÜK Başkanı yetkisini aşıyor. Cumhurbaşkanını Erdoğan’a özeniyorlar. Dışarıdan yönetmeye meraklılar. Başkanlık Divanı üye sayısına karar verecek. AKP’li üye sayısı bir azalacak. Sandalye dağılımı dikkate alınacağı için MHP ve HDP Başkanlık Divanı’nda eşit sayıda olması gerekir.”