Foto:Cihan


sozcu.com.tr

Suriye'de iç savaşın başladığı Mart 2011 tarihinden yaklaşık bir ay sonra Türkiye'ye ilk Suriyeli sığınmacı akını gerçekleşmişti. Sınırdan yaşlı gözlerle Türkiye'ye giren ilk sığınmacılar "Merak etmeyin birkaç ay içinde, ilk ramazan bayramında evlerinize döneceksiniz"  diye 'teselli' edildi. Aradan tam 4 buçuk yıl başka bir deyişle 10 bayram geçti. Eylül 2015 itibarıyla Türkiye'de Suriyeli sığınmacı sayısı 2 milyonun üzerine çıktı.

Türkiye ilk 'resmi' Suriyeli sığınmacı girişi 2011 yılının Nisan ayında gerçekleşti. Dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da defalarca "Esad yönetimine ömür biçti." FOtO:Reuters


IŞİD DOĞRU TÜM HESAPLAR DEĞİŞTİ!

Aylar ayladı kovaladı... El Nusra, El Kaide gibi cani örgütlerin içinden bir de IŞİD doğdu... Dünya 'diktatör Esad'ı bile mumla arar oldu. "Esad gitmeli" diyen Batı dünyası aradan geçen zaman zarfında Beşar Esad'ı adeta bir kurtarıcı olarak görmeye başladı. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan bile "Geçiş sürecinde Esed'le yola devam edilebilir..." diye açıklama yaptı.

DAVUTOĞLU NE DEMİŞTİ?

Suriye krizinin patlak verdiği 2011 yılının ardından değerlendirmelerde bulunan dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu "Biz Suriye'de bütün alternatifi deneyerek bugünlere geldik ama bu sancılı sürecin çok uzun süreceğini düşünmüyorum. Artık bu süreci yıllarla ifade etmek yerine aylar veya haftalarla ifade etmek gerekir" demişti.

Tüm bu yaşananların ardından şimdi bir çoğu Avrupa'ya gitme hayaliyle Edirne-İstanbul-Ege Denizi üçgenine mekik dokuyor. Bir çoğu ise kamplarda ya da kendi imkanları ile tuttukları evlerde yaşam savaşı veriyor.

BURUK BAYRAM!

Suriyeliler Türkiye'de girdikleri 10'uncu bayramı da buruk geçiriyor. Bayramın kendileri için çok kötü geçtiğini anlatan Suriyeli kadın, Avrupa’ya gitmek için Türkiye’de edindikleri birikimlerin tamamını sattığını anlattı. Bayramın kendileri için bu şartlar altında geçtiğini anlatan sığınmacı kadın, sınırın kendilerine açılmadığını birlikte geldikleri insanların da geri döndüğünü ifade etti. Zor durumda olduklarını anlatan sığınmacı, geri döndüklerinde ise kalacak yerlerinin olmadığını anlattı.

Foto:Cihan


Suriye bayramlarının coşkulu geçtiğini ifade eden bir başka Suriyeli kadın ise bayrama bu şekilde sokakta girdiklerini anlattı. Ülkesinde malları, mülkleri ve evlerinin olduğunu anlatan Suriyeli mülteci, bayramlarda ziyaretlerine gelenlerin çok olduğunu belirtti.

Foto:Cihan


Öte yandan Avrupa ülkelerine gitme umuduyla 10 gün önce yürüyerek ve otobüslerle Edirne'ye gelen, TEM otobanında eylem yaparak seslerini duyurmak isteyen yaklaşık 3 bin Suriyeli sığınmacının Almanya hayali sona erdi. Yunanistan'ın kendilerine sınırı açmayacağını anlayan sığınmacıların tamamı bugün Edirne'den ayrıldı.

 



Avrupa Suriyeliler için kararı verdi

Avrupa Suriyeliler için kararı verdi





Erdoğan'dan tarihi Esad açıklaması

Erdoğan'dan tarihi Esad açıklaması