Sevgili okuyucularım, yarın 18 Mart, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. yıldönümü. İngiltere ve Fransa güçlü donanmaları ile Boğaz’ları ele geçirip başkent İstanbul’u alacak ve müttefikleri Rusya’ya deniz yoluyla yardım göndereceklerdi!
Olmadı, başaramadılar...
Ve dünyanın en güçlü donanmasını, pek çok savaş gemisini Çanakkale Boğazı’nda yitirdikten sonra geri çekmek zorunda kaldılar!
Bugün size ilginç bir fotoğraf iletiyorum.
Çanakkale’de şehit düşen bir Türk birliğinin subay ve erleri.
Fotoğrafı bana İzmir’den gönderen okuyucum Sayın Fehmi Korkut Uluğ mektubunda şöyle diyor:
“Aslını Çanakkale Deniz Müzesine armağan ettiğim bu fotoğrafta önde oturan beş kişilik subay grubundan en sağ baştaki, dedem Hasan Fehmi Bey’dir. Aldığı yara nedeniyle, savaştan gazi olarak çıkmasına rağmen, dokuz yıl yaşayabilmiştir. Bu fotoğraftaki birliğin (tamamı şehit düşen) 57. Alay olup olmadığını bilmiyoruz.
Ancak annemin bana anlattığı, bu birliğin İzmir’den Çanakkale’ye sevk edilen bir tabur olduğudur. Dedem dışında tüm diğer subaylar ve askerlerin çoğu şehit düşmüştür.
Dedem yaralanınca, fotoğrafta görülen askerlerden biri olan emir eri tarafından sürüklenerek kurtarılmış, ne yazık ki bu er de doğrulduğu anda dedemin ayakları dibine şehit düşmüştür.
Dedem yaşamı boyunca bu evladı ve silah arkadaşları için her yıl mevlüt okutmuş, onları hep anmıştır.
Fotoğrafın bu hazin öykü ile birlikte ifade ettiği derin anlam ilginçtir.”

* * *

Fotoğrafta yer alan subay ve askerlerin yüz ifadelerine dikkatle bakınız... Askerlerden bazılarının 40’lı yaşlarda olduğunu tahmin edeceksiniz.
Bir ilginç ve insancıl husus daha...
Ön sırada oturanların yanında sahiplerine sokulmuş olan üç hayvan var...
Sağ tarafta iki köpek, solda ise üçüncüsü!..
Onun ne olduğunu anlayamadım. Köpek olabilir, geyik, ceylan veya karaca yavrusu olabilir.
Can vermeye gidenlerin hayvan sevgisine bakar mısınız.

* * *

Çanakkale, Birinci Dünya Savaşı’nda boğuşmak zorunda kaldığımız dokuz ayrı cepheden sadece biriydi...
Zaten çok az sayıda olan eğitilmiş insanlarımızın (subay, doktor, veteriner, mühendis, hukukçu, Mülkiye mezunu, üniversite ve lise öğrencisi) çoğu orada şehit oldu... Ve bütün cephelerde iki milyona yakın insanımızı yitirdik.
Şimdi lütfen fotoğrafa bir kez daha ve dikkatle bakın.
Allah hepsine rahmet eylesin.
100 yıl sonra şehitlerimizin unutulacağı, ülkemizin soysuzların ve hırsızların eline geçeceği,  vurguncular-talancılar-rüşvetçiler cennetine dönüşeceği kimin aklına gelirdi o zamanlar!