Ayla ÖZDEMİR/ayla@sozcu.com.tr

2015 ÖSYS Kılavuzu'nda, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ve Özel Öğrenme Güçlüğü'ne (ÖÖG) sahip dezavantajlı öğrencilere sadece işaretleyici yardımı verileceği belirtilmiş, kılavuzda okutman yardımı ve ek süre yer almamıştı. ÖSYM, 2016 ÖSYS Kılavuzu'nda DEHB ve ÖÖG'li adayları sevindirecek değişikliklere yer verdi.

Sözcü'nün özel haberi karşılığını buldu. ÖSYM, konuya yönelik gereken değişiklikleri yaptı ve 2016 ÖSYS Kılavuzu'nda yer verdi.


Kılavuzda yer almayan okutman ve ek süre (30 dakika) hakkı için Dikkat Eksikliği Hiperaktivite ve Özel Öğrenme Güçlüğü Derneği Başkanı H. Nezih Çıngır harekete geçmiş ve bu konular ile ilgili 3 farklı Yüksek Öğretim Kurumunun da görüşlerini alarak ÖSYM’ye taleplerini içeren bir dilekçeyle başvurmuştu.

Çıngır, DEHB ve ÖÖG'li (dikkat eksikliği, hiperaktivite, disleksi vb.) dezavantajlı öğrencilerin haklarını sonuna kadar savunacaklarını vurgulayarak ÖSYM'den taleplerini Sözcü'ye anlatmıştı.

Sözcü'nün özel haberi karşılığını buldu. ÖSYM, konuya yönelik gereken değişiklikleri yaptı ve 2016 ÖSYS Kılavuzu'nda yer verdi.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite ve Özel Öğrenme Güçlüğü Derneği Başkanı H. Nezih Çıngır, ÖSYM'nin DEHB ve ÖÖG'li adaylar için 2016 ÖSYS Kılavuzu'nda gereken değişiklikleri yapmasına yönelik şunları söyledi:

Derneğimizin kurulduğu 2000 yılından bu güne kadar yaptığı girişimler sonunda gerçek sınav performansına ulaşabilmemiz için her geçen gün yeni önlemler alınmıştır. 2016 ÖSYS sınavlarında bunlara yenileri eklenmiştir. Son önlemler için öncelikle sınavı gerçekleştiren ÖSYM kurumuna sonrada Turgut Özal Üniversitesi Başhekimliği nezdinde çocuk ergen psikiyatrisi Ana Bilim Dalı, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanlığı nezdinde Özel Eğitim Bölümü, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanlığı nezdinde Eğitimde Psikolojik Hizmetler bölümlerine teşekkür ederiz.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ve Özel Öğrenme Güçlüğü (ÖÖG) sorununa sahip bireylerin okuma hızları düşüktür. Aynı zamanda okuduklarını anlamazlar. daha iyi anlayabilmeleri için başkasının okuması gerekir. Bu zaman kaybına neden olduğu için 2016 ÖSYS sınavlarında ilk  defa ek süre uygulaması yapılacaktır.

Adayda matematik öğrenme güçlüğü (diskalkuli) varsa; çarpım tablosunu öğrenemediği için sınavlara ilk kez sadece 4 işlem yapan hesap makinesi ile girebilme hakkı tanınmıştır."

Çıngır,  DEHB ve ÖÖG'li adayların bu sınavda elde ettiği hakların ÖSYM'nin tüm sınavlarında geçerli olacağına dikkat çekti.

Dernek Başkanı H. Nezih Çıngır, DEHB ve ÖÖG'li adaylar için 2016 ÖSYS Yardım Kılavuzu da hazırladı. Peki, DEHB ve ÖÖG'li adaylar için 2016 ÖSYS Kılavuzu'nda yer alan yeni haklar hangileri? Adaylar bu haklardan nasıl yararlanacak? Başvurularda yapılması ve yapılmaması gerekenler nelerdir? Adaylar, tüm bu soruların yanıtını Çıngır'ın hazırladığı yardım kılavuzunda bulabilecek.

"HANGİ HAKLARDAN FAYDALANMAK İSTEDİĞİNİZİ BELİRLEYİN"

Çıngır, adayların kılavuzda tanınan haklardan hangisini alması gerektiğinin belirlenmesinin önemine dikkat çekiyor ve buna karar vermek için yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

Buna karar verebilmeniz için öncelikle; çocuğunuzu deneme sınavlarına;

1. Ayrı bir odada tek başına,

2. Ayrı bir odada tek başına okuyucu ile,

3. Ayrı bir odada tek başına okuyucu ve/veya işaretleyici ile,

4. Herkes ile birlikte sınav olmasını sağlayınız.

- Hangi tür sınavda daha başarılı olduğunu görerek karar vermelerini öneririz. Okuyucu yardımı alan adaylar istedikleri takdirde sınav esnasında soruları kendileri de okuyabilirler. Bu değişikliğe karar verebilmek için; çocuğun sınav başlamadan sınavda okutmanlık yapacak kişiye yanında götüreceği her hangi bir yazıyı okutmasını sonra kimin okuyacağına karar vermesini öneririz.

- Okuyucu ve/veya işaretleyici yardımı talep etmeyenler dilerlerse tekli salonlarda sınav olabilirler.

Çıngır, bu haklardan yararlanabilmek için yapılması gerekenleri de şöyle sıralıyor:

"ÖNCELİKLE ÖZÜRLÜ SAĞLIK KURULU RAPORU ALMALISINIZ"

- Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) katılabilmek için 6-20 Ocak 2016 tarihleri arasında başvuru yapmalısınız. YGS katılım ücretinin ödenmesi için son gün 21 Ocak 2016'dır. Erteleme özelliğimizden dolayı başvuruyu yaptığınız gün ücretini yatırmanızı öneririz.

- Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) başvurusu 1-14 Nisan 2016 tarihleri arasında yapılacaktır. Sınav ücreti ödemesi için son gün 15 Nisan 2016 dir. Burada da başvuruyu yaptığınız gün ücreti yatırmanızı öneririz.

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS-4) /Sosyal Bilimler, 18 Haziran 2016 Cumartesi günü saat 10.00 da yapılacak. LYS-4'de sınav süresi 135 dakika olacak.

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS-1) / Matematik,19 Haziran 2016 Pazar günü saat 10.00 da yapılacak. LYS-1'in süresi de 135 dakika.

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS-2) / Fen Bilimleri, 25 Haziran 2016 Cumartesi günü saat 10.00 da yapılacak. Bu sınavda da adaylara 135 dakika süre verilecek.

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS-5) / Yabancı Dil, 25 Haziran 2016 Cumartesi günü saat 14.30'da yapılacak. LYS-5'in süresi ise 120 dakika.

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS-3) / Edebiyat-Coğrafya, 26 Haziran 2016 Pazar günü saat 10.00 da yapılacak. LYS-3'de de süre 120 dakika.

- Önlemler tüm sınavlarda yürürlükte olacak. Bu haklardan yararlanabilmek için; öncelikle üniversite veya devlet hastanesinden özürlü sağlık kurulu raporu almalısınız. Üniversite veya devlet hastanesinden alınmayan raporlar kabul edilmeyecek. Raporunuz varsa; yeni rapor almanız gerekmiyor çünkü raporun tarihi dikkate alınmayacak..

Kılavuzda belirtildiği gibi başvuru işlemini tamamladıktan sonra;

1. Özürlü sağlık kurulu raporu ya da raporların onaylı bir örneğini,

2. Sağlık/engel bilgi formunu,

3. Sağlık/engel durumunuzu belirten (genel amaçlı dilekçeyi göz önüne alınarak yazacağınız ) dilekçenizi,

4. Aday başvuru kayıt bilgilerinin bir fotokopisini, başvuru süresi içerisinde kılavuzda belirtilen ÖSYM adresine ulaştırmanız gerekmektedir! Başvurunuzu bir başvuru merkezinden yapacak iseniz; bir ön belirtilen belgeleri başvuru merkezine giderken yanınızda bulundurarak bilgilerin sisteme kaydını sağlamanız gerekiyor. Bu belgeleri başvuru süresi içerisinde ÖSYM’ye ulaştırmanız gerektiği için, başvuru merkezinde bırakmamalısınız.

"DİSKALKULİ'Sİ OLANLAR SINAVDA HESAP MAKİNESİ KULLANABİLECEK"

- Matematik Öğrenme Güçlüğü (Diskalkuli) sorununa sahip adayın sınavda 4 işlem yapan hesap makinesi kullanabilmesi için özürlü sağlık kurulu raporuna bu durumu mutlaka yazdırmalı ve bu hususu dilekçesinde de belirtmelidir!

"İŞARETLEYİCİ YARDIMI TALEP EDENLER SINAVDA İŞARETLEME YAPAMAZ"

- Eğer işaretleyici yardımı almak istediyseniz cevap kâğıdında işaretleme (kodlama) yapmanıza izin verilmez. İşaretleyici yardımı talep ettiği halde sınavda cevap kâğıdında işaretleme (kodlama) yaparsanız sınavınız geçersiz sayılır. Sınavda işaretleyici yardımı alan adaylara, işaretleyici görevli tarafından soruların okunmasına da izin verilmez. Sınav sırasında ilacınızın yetersiz kaldığını hissettiğinizde doktorunuzun görüşü doğrultusunda ilaç kullanabilirsiniz. Sınav salonuna kutu ile ilaç girmesine izin yoktur. Bir kaç tane ilaç götürerek kullanabilirsiniz. Kullandığınız ilacı dilekçenizde belirtmeniz gerekmektedir.

- 2016-ÖSYS başvuru bilgilerinizi, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden başvuru süresi içinde kontrol ediniz.

- Sınavın diğer aşamalarında gerekebileceğinden aday başvuru kayıt bilgilerinizin dökümünü edinerek özenle saklayın.

"DİKKATİNİ DAĞITAN DURUMLARI BELİRLEYİP DİLEKÇEYE YAZIN"

- Çocuğunuz ile nelerin dikkatini dağıttığını konuşmanızı öneririz. Dilekçenize çocuğunuzun dikkatini dağıtacağına  karar verdiklerinizi yazmalı, sınav öncesi salon görevlisine yazılı veya sözlü iletmelisiniz.

Dkkat dağıtan durumlara örnek verecek olursak 'Gözetmen, okuyucu ve kodlayıcıların'

Fısıldayarak bile konuşmaması,

 Salonda gezinmemesi,

 Ses çıkaran ayakkabı giymemesi,

 Cep telefonlarının salona sokulmaması,

 Cep telefonları ile salona girmek zorunda olmaları halinde telefonlarını kapatmaları, internete bağlanmamaları,

 Salonda her türlü oyun aracı ile oyun oynamamaları,

 Parmak kütletmek gibi tik hareketlerini yapmamaları,

 Sınav olanın kalem vb. ile oynamasına izin vermeleri,

 Sınav olanın salonda dolaşmasına izin vermeleri,

 Çocuğun özel konumu üzerine yorum yapmamaları,

 Çocuğun sınav stiline müdahale etmemeleri,

 Sınav salon kapısının kapalı olmasını sağlamaları,

 Sınav salonuna gereksiz giriş çıkışı önlemeleri,

 Sınavın akışına uygun olarak zamanı hatırlatmaları,

 Sınava girecek birey ve velisine sınav sırasında nelerin  uygulanmasını ya da uygulanmamasını istediğinin sormaları.

bu örneklerde bahsedilenlerden hangisinin uygulanmasını istiyorsanız dilekçenize  yazın.

1. Bu soruna sahip olmanıza karşın özürlü sağlık kurulu raporunuz yok ve raporu 20 0cak 2016 tarihine yetiştiremiyorsanız,

2. Sorununuz bu tarihten sonra belirlendi ise ne yapmalısınız?

Sınavın yapılacağı hafta içindeki çarşamba günü saat 17.00’ye kadar raporunuzu bir dilekçe ekinde ÖSYM’ye ulaştırdığınızda raporunuz incelenecek ve uygun görülürse tüm bu haklardan yararlanacaksınız.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite ve Özel Öğrenme Güçlüğü Derneği Başkanı H. Nezih Çıngır'a 0 533 590 17 90 no’lu telefondan ulaşabilirsiniz.