2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine (ÖSYS) başvurular bugün başladı. Başvurular, 6-20 Ocak 2016 tarihleri arasında yapılacak. İnternet aracılığıyla bireysel başvuru 20 Ocak 2016 tarihinde, saat 23.59’da sona erecek. Ücret ödeme için son gün ise 21 Ocak 2016.

2016-ÖSYS’ye başvuru işlemleri, 2016-ÖSYS Kılavuzunda ayrıntılı olarak yer alıyor


2016-ÖSYS’ye başvurmak isteyen adayların, 2016-ÖSYS’ye (Sınavsız Geçiş dâhil) ilişkin başvurma, başvurma koşulları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme ile ilgili kurallar ve işlemlerin ayrıntılı olarak belirtildiği bu Kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor.

ÖSYM, 2016  YGS başvurusu yapmak isteyen adaylara osym.gov.tr'den yayınlanan 2016 ÖSYS Kılavuzu'nu dikkatle inceleme uyarısı yaptı.

ÖSYS Kılavuzu'nda belirtilenler dışında YGS başvuru formu düzenleyen, yanlış ve eksik beyanda bulunan adayların 2016 YGS başvuruları geçersiz olacak.

BAŞVURULAR 2 AŞAMALI

2016 ÖSYS için bugün başlayan başvurular 2 aşamadan oluşuyor.

1) Aday bilgilerinin ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine işlenmesi ve onay kodunun sisteme girilmesi (Başvuru işlemi)

2) Sınav/sınavsız geçiş ücretinin yatırılması (Başvurunun tamamlanması)

 BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

- Bir ortaöğretim kurumunda eğitime devam eden son sınıf düzeyindeki adaylardan kendi okulu başvuru merkezi olanlar, başvurularını kendi okullarından yapacaklar.

- ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı (son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraf) ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla https://ais.osym.gov.tr adresinden yapacak.

- Diğer tüm adaylar (kendi okulu başvuru merkezi olmayan son sınıf öğrencileri, açık lise öğrencileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı veya eğitim bilgisi bulunmayan/var olan eğitim bilgisinde değişiklik olan adaylar), başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan ekte listesi bulunan başvuru merkezlerinin herhangi birinden yapacak.

Sınav için başvurular 6-20 Ocak arasında ÖSYM başvuru merkezleri ve sınav koordinatörlüklerinden yapılabilecek. Bunun dışında alınacak kişisel şifre ile “osym.gov.tr” adresinden de işlemlerin takibi yapılabilecek. YGS sonuçları ise 25 Mart’ta açıklanacak.

YGS VE LYS ÜCRETLERİNE 5'ER LİRA ZAM!

Üniversiteli olmak için yarışacak adayların, başvuru hizmeti için ücret ödemenin yanı sıra YGS, Sınavsız Geçiş ve LYS'lerin her biri için ayrı ayrı ücret ödemeleri gerekiyor. Geçen yıl 50 lira olan YGS ile her biri 30 lira olan LYS ücretlerine bu yıl 5’er lira zam yapıldı. YGS’ye girmek isteyen adaylar bu yıl 55 lira, her bir LYS için de 35 lira ödeyecek. Ek yerleştirme ücreti ise15 lira.

Geçen yıl ile aynı olan diğer işlemlerin ücretlendirilmesi ise şöyle:

Başvuru Hizmeti Ücreti: 3 TL

Sınavsız Geçiş Başvuru Ücreti: 15 TL

ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden Yeniden Şifre Edinme Ücreti: 5 TL

ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden Fotoğraf Güncelleme Ücreti: 10 TL

YGS’DE BARAJ 150’YE YÜKSELTİLDİ

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 24 Aralık’ta gerçekleştirilen Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında önlisans, açıköğretim önlisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarına girişte kullanılan YGS için uygulanan 140 baraj puanının 150′ye çıkartılması kararı aldı.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), ölçmeye yönelik soruları içerirken, YGS’den 150 ve üzeri puan alan adaylar, Meslek Yüksekokullarını tercih edebilecek, 180 ve üzeri puan alanlar ise Lisans Yerleştirme Sınavlarına girmeye hak kazanacak.

Adaylar, başvuru süresinde öncelikle bir başvuru merkezi veya sınav koordinatörlüğüne giderek kişisel bilgilerini ve sınava girmek istedikleri yer tercihlerini bildirmeleri ve daha sonra sınav ücretini yatırarak başvuru sürecini tamamlayacaklar. Lise son sınıfında okuyanlar başvurularını, kayıtlı oldukları lise müdürlüklerinden gerçekleştirecek.

Sınav ücreti, kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı veya banka kartı ile başvuru süresi içerisinde yatırılacak.

LYS BAŞVURULARI 1-14 NİSAN’DA


YGS’den 180 ve üzeri puan alanlar ise Lisans Yerleştirme Sınavlarına girmeye hak kazanacak. LYS başvuruları 1-14 Nisan tarihleri arasında yapılacak. Sınav sonuçları ise 18 Temmuz’da açıklanacak. Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ise Milli Eğitim Bakanlığının ortak müfredata dayalı Türkçe, Sosyal, Matematik, Fen Bilimleri ve Yabancı Dil sorularını içerecek. Ayrıca, Sınavsız Geçiş Hakkı ile Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan ya da mezun olacak öğrenciler, istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna yakın programların uygulandığı meslek yüksekokulu ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilecek.

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS) SINAV TARİHLERİ:


LYS-4 Sosyal Bilimler: 18 Haziran,

LYS -1 Matematik: 19 Haziran,

LYS -5 Yabancı Dil: 25 Haziran,

LYS -2 Fen Bilimleri: 25 Haziran,

LYS -3 Edebiyat-Coğrafya: 26 Haziran