Başkan Özdebir, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında ekonomide yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Piyasada uzun süredir likidite sıkıntısı yaşandığını, bu sürecin uzaması halinde iç piyasada işlerin çok daha zorlaşacağını ifade eden Özdebir, bankaların sorunu yumuşatmak yerine daha da zora soktuğunu söyledi. Özdebir, “Ekonomide sıkıntı var ama bankalar topa girmiyorlar. İşadamının 50 bin lira kredi borcu var ödedi, yeniden 50 bin lira kredi talep etti, banka kredi vermiyor. Bankalar bu süreçte daha geniş davranmalı” dedi.

 

aso

 

150 GÜN VADEYLE MAL SATIYORUZ

Özdebir, sanayicilerin daha önce 60 gün vadeyle sattığı malını artık 140-150 gün vadeyle satmaya çalıştığını, bir yandan bankaların kredi musluklarını kısmaları diğer yandan da vadenin 150 günlere çıkması nedeniyle işi döndürmenin çok zorlaştığını belirtti. Böyle bir dönemde tüketicilere sağlanan borç yeniden yapılandırma kolaylığının sanayicilere de sağlanması gerektiğini belirten Özdebir, “BDDK ticari kredilerle de ilgili uzun vadeli bir yapılandırmanın önünü açmalı. Şu anda bankalara yönelik kredi geri çağırmayla ilgili bir şikayet yok. Ancak yeniden yapılandırma kolaylığı getirilmezse reel sektör ciddi sıkıntıların içine düşecek” dedi.

 

İLGİLİ HABERTÜSİAD: Vahim bir olayı atlattıkTÜSİAD: Vahim bir olayı atlattık


VADEYİ UZATAN RİSKLİ DURUMA DÜŞÜYOR

ASO Başkanı Özdebir, mevcut durumda kredi borcunu uzatmak isteyen firmaların talebini karşılayan bankaların daha fazla karşılık ayırmak zorunda kaldığını, bunun faiz maliyetini yükselttiğini, üstelik de firmanın riskli gruba düştüğünü, risk puanının arttığını anlattı. BDDK’nın tıpkı tüketici kredilerinde olduğu gibi ticari kredilerin yeniden yapılandırılmasında da karşılıkları kaldırmasını isteyen Özdebir, böyle bir durumda reel sektörün kredi vadelerinin uzayacağı, piyasanın rahatlayacağı ve şirketlerin gereksiz maliyetler ve risk tehdidinden kurtulacağını söyledi.

TERÖR YABANCIYI KORKUTTU

Başkan Özdebir, içeride yaşanan terör olayları yüzünden Türkiye’deki fabrikalardan mal alan yabancı şirketlerde son dönemde endişe oluştuğunu da bildirdi. Yabancıların, içerideki olaylar yüzünden fabrikaların siparişleri yerine getiremeyebileceği endişesini yaşadığını belirten Özdebir, “Siparişlerimizi riske atamayız, yeni üretici ülkeler bulacağız diyen yabancılar var. Örneğin bir Alman firması bu endişeyle 2 aydır Türkiye’ye alım heyeti göndermiyor” dedi.

İLGİLİ HABERTÜSİAD, Cumhurbaşkanı ile bir araya geldiTÜSİAD, Cumhurbaşkanı ile bir araya geldi


FETÖ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Özdebir, FETÖ’nün ekonomiye etkilerini anlatırken de TMSF’ye devredilen İstikbal markasını örnek verdi. Özdebir, “İstikbal’in bayileri bir grup olmuşlar ziyarete geldiler. Fabrika tıkır tıkır çalışıyor, işlerde sorun yok. Ancak bayiler buraya 1 yıl boyunca satın alacakları mallar için peşin çek vermişler. Çok sayıda bayi şimdi bir de bu sıkıntıyı yaşıyor” diye konuştu.