Yediden yetmişe Türk halkının en sevdiği ve dar gelirlinin temel besin maddelerinden olan simide zam hazırlığı İngiltere Başkonsolosu’na takıldı. Geçtiğimiz günlerde SÖZCÜ’nün kamuoyuna duyurduğu simide zam haberinin ardından, İstanbul Simitçiler Odası, yeni fiyatı belirlemek için çalışma başlattı.

AYDIN DEMİR / İSTANBUL

Ancak, İngiltere İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner’ın basında yer alan sözleri simitçilere geri adım attırdı. Renkli kişiliği ile tanınan Turner, basına yaptığı açıklamada, bir önceki zammı kastederek, “Türk yemeklerine hayranlığımı belirtmek istiyorum. Hele hele 2 liraya mısır, 1 liraya simit satılıyor ya, işte onlara bayılıyorum. Simide zam geldiğinde çok üzülmüştüm” dedi.

İstanbul Simitçiler Odası Başkanı Ali Yücel de artan maliyetler karşısında zammın kaçınılmaz olduğunu ancak Turner’ın açıklamalarından çok etkilendiklerini kaydetti.

Yücel, “Konsolos temmuz ayında Viyana’ya İngiltere Büyükelçisi olarak gidecekmiş. Biz de İstanbul Simitçiler Odası olarak, Türkiye dostu olan ve Türkçemizi çok güzel konuşan Turner’a jest olarak, maliyetlerimizden kısıp fedakarlıkta bulunarak, simit fiyatlarına 6 ay daha zam yapmayacağız” dedi.

FİYAT AYARLAMASI KAÇINILMAZ


Simit fiyatlarına en son geçen yıl zam yaptıklarını hatırlatan Ali Yücel şunları söyledi:

“Daha önce fiyatları 3 yıl artırmamıştık. Geçen yıl 1 TL olan simit fiyatları resmi olarak 1.40 TL’ye çıkarılmasına rağmen, esnafımız vatandaşın mağdur olmaması için halen simidin tanesini 1 TL’den satıyor. Un, susam ve işçilik maliyetleri arttı. Fiyat ayarlaması kaçınılmaz hale gelmişti. 6 ay daha fedakarlıkta bulunarak İstanbul halkına ve ülkemizde bulunan misafirlere simidi 1 TL’den yedireceğiz.”

 FIRINLARIMIZDA AĞIRLAMAK İSTERİZ


Ali Yücel, Türkiye’de simidin gariban ve dar gelirlilerin en temel besin maddesi olarak bilindiğini kaydetti. Yücel, “Simidi diplomatların da yediğini öğrendik. Simitçi esnafı olarak bu durum bizi mutlu etti. Başkonsolos Leigh Turner’ı Viyana’ya gitmeden önce simit fırınlarımızdan birinde ağırlamak istiyoruz” şeklinde konuştu.