DENİZ AYHAN/ANKARA

`Bu suça ortak olmayacağız` başlıklı bildiri yayınlayan 1128 akademisyene destek veren bazı sanatçı, gazeteci ve yazarlar İstanbul Adalet Sarayı`na gelerek kendileri hakkında suç duyurusunda bulundu. 

"KENDİMİZİ İHBAR ETTİK"


Adalet Sarayı'na gelerek kendilerini ihbar eden gazeteciler arasında bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, SÖZCÜ'ye konuştu. Önderoğlu,  "Kendimizi ihbar ettik, etmemiz gerekiyordu. Uzun yıllardır ülkemizde medya özgürlüğü ve ifade özgürlüğü karnesinin ağırlaşmasına şimdi de barış ihtiyacı eklendi.

"SESSİZCE GEÇİŞTİRİLEMEZ"


1128 akademisyenin barış yolunda çağrıları çok açıkken, örgüt propagandası nedeniyle soruşturma açılması; bunca demokrasi mücadelesinin verildiği Türkiye'de sessizce geçiştirilemezdi. Barış istemenin çatışma ortamında dahi olsa, sivillere yönelik suçların soruşturulmasının, akademik özgürlüğü savunmanın suç olmadığı bir ülkede yaşamak istiyoruz.

"SARAYDAN EGEMENLERE HERKESE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ"


Ya ifade özgürlüğü saraydan egemenlere kadar herkes için geçerli olacak ya da Türkiye'de muhalif herkes cezaevlerine tıkılacak. İfade özgürlüğünün ayırım gözetilmeksizin herkes için geçerli olmasını talep ediyoruz" dedi. 

FOTO: DHA - Gazeteciler İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek kendileri hakkında suç duyurusunda bulundu

"BU SÖZLERİN ALTINA İMZAMIZI ATIYORUZ"


Adliye önünde grup adına basın açıklaması yapan Ceyda Karan ise 1128 akademisyenin imzaladığı bildiriden bir bölüm okuyarak, "Bu sözlerin altına biz de imzamızı atıyor, doğacak yasal sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğumuzu bildiriyoruz" dedi.

Grup basın açıklamasının ardından kendileri hakkında suç duyurusunda bulundu. 16 isim kendisini ihbar etti ve Savcılık 16 ismin suç duyurusunun işleme konulduğunu belirtti. 


Kendilerini savcıya ihbar eden isimler şunlar: Erol Önderoğlu, Hrant Dink`in oğlu Arat Dink, Ayşegül Devecioğlu, Bahadır Altan, Ceyda Karan, Ferhat Tunç, Gürhan Ertür, Halim Bulutoğlu, Mehmet Bülent Deniz, Melek Özman, Necmi Demir, Necmiye Alpay, Nergiz Savran, Pınar Aydınlar, Şanar Yurdatapan ve Zeynep Tanbay