Meclis 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu iki haftalık çalışma süresince Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala gibi 10 ismi dinledi. Genelkurmay, MİT, Emniyet başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlardan FETÖ'ye ilişkin bilgi ve belge isteyen Komisyon, darbe girişimine ilişkin yapacağı dinlemelere önümüzdeki hafta eski Genelkurmay başkanları Yaşar Büyükanıt, Işık Koşaner ve gazeteci Nedim Şener gibi isimleri dinleyecek.

AKIN ÖZTÜRK VE ADEM HUDUTİ DİNLENECEK


Komisyon, 15 Temmuz darbe girişiminden tutuklanan eski 2. Ordu Komutanı Ahmet Huduti, eski 3. Ordu Komutanı Erdal Öztürk'le görüşmek üzere Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Komisyon Akın Öztürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaveri Ali Yazıcı gibi isimlerle de cezaevinde görüşmeyi planlıyor.TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, dün basına kapalı olarak çalışma takvimi üzerinde çalıştı. Komisyon, gelecek hafta İstanbul Valisi Vasip Şahin, eski İstanbul Emniyet Müdürleri Mehmet Kılıçlar ve Celalettin  Lekesiz’i dinleme kararı aldı. Necdet Özel’in komisyona mazeret bildirmeden gelmemesine tepki gösteren CHP’li Aytun Çıray, şehitlerin verildiği bir kalkışmanın ardından komisyona, zorunlu olmasalar da gelmeyenleri, “olağan şüpheli” olarak göreceklerini söyledi. Tartışmalar sonrası Özel’e yeniden davet yazısı yazılması kararlaştırıldı.

ENİŞTE DİNLENMEYECEK


Komisyon Başkanı Reşat Petek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eniştesi Ziya Ülgen’le ilgili, “Sayın Ziya Ülgen olayla ilgili tankları görüp haber verme dışında  bir bilgisi olmadığını, bu
nedenle kendi görevi ve  o konuda Cumhurbaşkanı’nın ‘Eniştemden öğrendim’ ifadesi dışında bir bilgisi olmadığını ifade etti. Onun için bu bilgi bize geldi ve kendisini dinlemeyeceğiz” bilgisini verdi.

CEZAEVLERİNE GİDECEKLER


Habertürk'ün haberine göre; Komisyon, darbe gecesi aktif rol üstlenen komuta kademesini de cezaevlerine giderek dinleme kararı aldı. Bu çerçevede kasım ayının ikinci yarısında Silivri ve Sincan’a gidilecek. Genelkurmay’dan Mehmet Partigöç, Cumhurbaşkanı’nın yaveri Ali Yazıcı, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın o gece MHP Lideri Devlet Bahçeli ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu arayarak “Bir şey yok, her şey kontrol altında” diyen yaveri Levent Türkan’ın da bulunduğu birçok kritik isim, olası dinleme listesinde. Adil Öksüz ile  bağlantılı olan asker ve sivillerin de sorgulanacağı görüşmeler sırasında, darbeden suçlanan kişilere emirleri kimden aldıkları, askeri ve siyasi bağlantıları sorulacak. Komisyon, “1 numara kim?” sorusunun yanı sıra bu zamana kadar ortaya çıkarılamayan Yurtta Sulh Konseyi’nin kimlerden oluştuğu ve en çok merak edilen sorulardan “Darbe başarılı olsaydı hükümete kimleri getirecektiniz?” sorusuna da yanıt arayacak.