İSTANBUL Polisi, FETÖ soruşturması kapsamında, örgütün yurtdışına para kaçırmasına yönelik operasyon düzenledi. Soruşturma; 2014 yılında İstanbul Emniyeti’ne yapılan bir ihbarla başlatıldı. Yapılan ihbarda, FETÖ’nün himmet adı altında toplanan paraları, havalimanlarında çalışan üyelerini devreye sokarak yurtdışına transfer ettiği belirtildi. Durum İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nıa bildirildi. İhbarın araştırılması için İstanbul Emniyeti’ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlendirildi. Bankalar üzerinden para trafiğinin belirlenmesi için Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile iletişime geçildi.

ŞÜPHELİ GEZİLER TESPİT EDİLDİ

Polisin yaptığı araştırmalarda, FETÖ’nün finans ayağıyla ilgili 55 isme ulaştı. Şüphelilerden bazılarının telefonlarında, örgütün kriptolu yazışma programı ByLock ve Kakao olduğu belirlendi. Çalışmalarda şüpheliler arasında yer alan bazı işadamlarının farklı tarihlerde çok sayıda yurtdışı seyehati yaptıkları belirlendi. Gezilerin Tanzanya, Uganda ve Kazakistan gibi farklı ülkelere yoğunlaştığı belilendi. Çalışmalarda şüphelilerin çok sayıda valizle yurtdışına çıktığı ancak tek valizle döndükleri de tespit edildi.

MASAK RAPORUYLA ÖRTÜŞTÜ

Polis tespitlerini tamamlarken MASAK tarafından hazırlanan rapor da savcılığa gönderildi. Raporda, bankalardan para çekilen tarihlerle, yurtdışı çıkışlarının eşleştiği görüldü. Mali Şube ekipleri dün sabah saatlerinde eş zamanlı olarak 57 adrese girdi. Operasyon kapsamında işadamları Hakan G., Abdullah D.’nin de aralarında bulunduğu 37 şüpheli gözaltına alındı.