MHP'de yılan hikayesine dönen kongre sürecinde yarın ÇAğrı Hayeti'nin kongresi gerçekleştirilecek. Tüzük değişikliği yapmak üzere muhaliflerin toplayacağı kurultayı Genel Merkez tanımıyor. Genel Başkan Devlet Bahçeli muhaliflerin toplamayı planladığı kurultay ile ilgili yaptığı son açıklamada, “19 Haziran dayatması kaos seviciliktir ve Milliyetçi Hareket Partisi 19 Haziran’a katılmayacaktır” dedi. Genel Merkez’in kurultaya katılmayacaklarını ve çıkacak kararı da kabul etmeyeceklerini ilan ettiler. Ancak 15 Mayıs’ta planlanan ilk kurultay girişimi mahkemeler tarafından engellenen muhalif kanat bu defa kurultayı toplamakta ısrarcı. İşte kongreden notlar;

BAHÇELİ GELMESE DE POSTERİ SALONDA OLACAK


Salonda Atatürk ve Alparslan Türkeş ile birlikte Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin dev bir posteri de asılı olacak. Ayrıca her ne kadar katılmayacağını ve kurultayın “art niyetli” olduğunu söylese de hem Devlet Bahçeli’ye hem de parti yönetimine VIP bölümünde yer ayrılacak.

Muhaliflerin yaptığı hazırlığa göre toplantının açılışında Divan Başkanı seçilecek kişi açılışı yapmak üzere Genel Başkan ya da teşkilât işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı’nı davet edecek. Bu isimler salonda bulunmadığı için kurultay ilanında yer alan gündeme göre toplantı devam edecek.

ÖNLEMLER ALINDI


3 kişilik çağrı heyeti, bu hafta Ankara Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ile Büyük Anadolu Oteli’nde bir toplantı yaparak alınacak güvenlik önlemlerinde mutabakata vardı. Kongreye 800-850 üst kurul delegesi ile 20-30 bin partilinin katılması öngörülüyor. Kongreye MHP’nin Meclis grubundan katılacak milletvekili sayısı da 4’e yükseldi. Tüzük gereği milletvekilleri doğal delege sayılıyor. O nedenle; Genel Başkan adayı Ümit Özdağ hem vekil hem MYK üyesi sıfatı ile kongreye katılacak. Kayseri milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Balıkesir milletvekili İsmail Ok ile Isparta milletvekil Nuri Okutan kongreye katılacaklarını duyurdu. Kongreye 75 kişilik Merkez Yönetim Kurulu’ndan en az 15 üyenin de katılması bekleniyor.

1211 DELEGE


Bahçeli, milletvekilleri ve MYK üyelerine verdiği iftarda, “19 Haziran’da hükümsüz olan kongreye katılanlar hakkında gerekli disiplin sürecini başlatırız” diyerek ihraç mekanizması işleteceği tehdidinde bulunmuştu. Bahçeli’nin bu tehditinin pek işe yaramayacağı değerlendiriliyor.

Pazar günkü kurultayda Yargıtay Başsavcılığı’nda kayıtlı gözüken 1211 delegenin en az 606’sının katılması halinde tüzük değişikliğinin yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. MHP yönetimi bunun için de yarının bir fazlası değil, delegelerin 3’de 2’sinin oyunun şart olduğunu dile getiriyor. Muhalifler, Genel Merkez’in yapacakları tüzük kongresini mahkemeye götürememesi için o yüzden en az 810 delegeyi o gün Ankara’da toplamanın ince hesaplarını yapıyor.

Çağrı heyetinin görevi Divanın oluşmasından sonra bitiyor. Hukukçulara göre tüzük kongresinin toplanmasında yasal bir engel söz konusu değil. Kongrede, Bahçeli’nin deklere ettiği 10 Temmuz dışında başka bir tarihte seçimli kurultay toplanması yönünde karar alınabilir. Ancak, muhalifler 10 Temmuz’a sıcak bakıyor ve o yönde bir karar almayı hedefliyor.

İSTİFA EDER Mİ ?


Parti kulislerinde, Bahçeli’nin muhaliflerin pazar günü 800’ün üzerinde delegeyi toplaması halinde görevinden istifa edeceği ve 10 Temmuz’daki seçimli kongrede aday olmayacağı konuşuluyor. Genel Başkanlık yarşının nasıl sonuçlanacağı ise şimdiden kestirilemiyor. Meral Akşener halk desteği ve aldığı rüzgarla avantajı elinde bulunduruyor. Şu anda Meral Akşener dışında Ümit Özdağ, Sinan Oğan, Koray Aydın, Süleyman Sazak, Sait Gönen ve Hüseyin Sözlü adaylıklarını açıkladılar.