Geçen yıl bir doktor arkadaşımla beraber Üsküdar Bağlarbaşı’nda PLATO CAFE’ye gidip nefis bir Özbek mantısı yemiştik. Mantının lezzetini çok beğenmiş, sizlere de oldukça övmüştüm. Yazımdan sonra da birçok okurum Plato Cafe’yi ziyaret edip nefis mantılarından yeme imkanı bulmuştu. Fakat benim nazarım mı değdi, başkalarının nazarı mı bilmiyorum, bir süre sonra yangın çıktı ve güzelim lokanta kül oldu...
Geçenlerde bir sosyal etkinlikte Plato Cafe’yi işleten Hafize Uncuoğlu ile karşılaştık. Hafize Hanım dükkanı yeniden açtıklarını söyleyerek kibarca bizi davet etti. Yanımda bulunan biraz kilolu doktor arkadaşım, “Ah, ah, ben de gelmeyi çok isterdim, ama ben ancak glütensiz beslenebiliyorum.” diye dert yandı.


ESKİSİNDEN DAHA GÜZEL OLMUŞ


Yıllarca hastanelerde başhemşire olarak çalışan Hafize Hanım, mantı ve çiğ böreklerinin glütensiz undan yapıldığını söyleyince, yanımdaki doktor arkadaş, “Hemen gidelim, hemen gidelim...” diye tutturdu. Tuttuk Bağlarbaşı’nın yolunu, girdik alt geçitten Gazi Caddesi’ne, Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nin iki sokak aşağısında, şimdi Çocuk Karakolu haline getirilmiş Tarihi Çinili Karakol’un bir sokak öncesi Plato Cafe’yi bulduk. Eskisinden daha da güzel olmuş, biz gittiğimizde yine yan tarafta bir dizi çekimi vardı, topu topu üç kişi vardı kameraların önünde ama neredeyse otuz kişi çalışıyordu.
Hafize Hanım bizden önce gelmiş, önlüğünü giymiş, çoktan işe koyulmuştu bile. Biraz geç öğle yemeği için gelmiştik, yemek saati sayılmazdı, ama hanımlardan oluşan bir büyük masa ve bir kaç kişi daha vardı. Lezzetli mantının saati yokmuş demek ki...


HEM LEZZETLİ, HEM DE SAĞLIKLI


Masamıza glütensiz undan yapılan çiğ börekler geldi önce, daha önce de yediğim müthiş lezzetteki çiğ börekler işte... Glütensiz olmasının farkını anlayamadım. Arkasından mantı geldi, o da çok güzeldi. Baktım doktor arkadaşımın yüzünde güller açıyor, glütensiz mantı ve çiğ börek bulmanın keyfini yaşıyor.



Meğer glütensiz mantı ve çiğ böreğin tadında değilmiş sorun olan, yapmak emek gerektiren bir işmiş. Uğraşılırsa en güzel lezzet yakalanabilirmiş.
Hafize Hanım, kızındaki glüten alerjisi nedeniyle girişmiş bu işe, çok da iyi yapmış. Bu konudaki sorunu olanlar ya da diyet yapanlar için büyük bir fırsat doğmuş oldu.
Madem daha sağlıklı ben de artık mantı ve çiğ böreği glütensiz yiyeceğim. Nasıl olsa Plato’da yapılanlar çok lezzetli, hem de sahibinden dolayı çok da sağlıklı. Bakarsınız küllerinden yeniden doğan bu mekanda bir gün birlikte yeriz.