Dikkat ederseniz Türkiye’nin gündemi, başkanlık sistemine doğru kayıyor. Sancıların artması doğumun yaklaştığını gösteriyor.
Peki, başkanlık sistemi geldiğinde Türkiye nasıl yönetilecek? Ekonomi nasıl idare edilecek? Bilen var mı? Yok! O zaman neyi tartışıyoruz? Taslaklar havada uçuşuyor. Herkes bir şeyler sallıyor. Türkiye için “başkanlık sitemi gereklidir” diyene sorun bakalım “bu başkanlık sisteminde ne olacak?” diye, anlatamaz! Yok ki ortada bir şey... Bilen yok!

TİPSİZ BAŞKAN

Amerika’yı örnek göstersek, o değil... Fransa’ya bakın desek, o hiç değil... Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sordular, “Hitler” i örnek gösterdi!
Başkanlık sistemlerinde başkan kanun yapamaz. Bir ara “Türk Tipi Başkanlık Sistemi” diye öne sürülen taslaktaki başkan yapabiliyor. Başkan aynı zamanda kanun koyucu! Dünyada ona başkan değil kral ya da diktatör deniliyor.
Başkanlık sistemlerinde kuvvetler kesin bir biçimde ayrılıyor ve bu demokrasinin teminatı oluyor. Bizde kuvvetler ayrılığı yürütmeye engel diyerek itiraz ediliyor, başkanlık sistemi isteniyor!

UFAK BİR TEST

AKP’nin önerisinin “üniter” yapı içinde başkanlık modeli olduğu dile getiriliyor. Sokaktan geçen ilk 10 kişiye ya da tanıdıklarınıza sorsanıza bakalım “üniter” yapı ne demekmiş? Hadi ben söyleyeyim, “kendi bünyesinde farklı kanunların geçerli olduğu farklı yönetim bölgeleri yok” demek... Aslında iyi bir şey... Önce bunları anlat, öğret...
Bunu dahi bilmeyen halka “başkanlık sistemi” referandumu yaptırmak özetle “Erdoğan ülkeyi tek başına yönetsin mi, yönetmesin mi?” diye sormaktan başka bir şey değil... Ya sonrası? Erdoğan’dan sonrası yok mu?

BAŞKAN VE BAĞIMSIZLIK

Benim asıl merak ettiğim ekonomi... Erdoğan, başkan oldu diyelim. Adamın dilinde tüy bitti “faizler indirilmeli” diye... Hatta faizleri indirmedi diye Merkez Bankası çalışanlarını paralelci olmakla, vatan hainliği ile suçladı. Her ne kadar ülkede bağımsız kurum kalmamışsa da, Merkez Bankası bağımsızcılık oynamaya çalışıyor. Ha, hiç etkilenmiyor mu? İliklerine kadar etki altında...
Yine de Cumhurbaşkanı ve kurmaylarının dediklerini yaparsa ülkeyi krize sokacağı o kadar bariz ki, laf işitiyor yine de kımıldayamıyor garibim...

BAŞKANIN ADAMLARI

Başkanlık sisteminde durum ne olacak? Cumhurbaşkanı dolayısıyla Başkan’ın Ekonomi Baş Danışmanı Yiğit Bulut’un telekinezi yöntemleriyle bezenmiş psişik zihniyetiyle mi yol alacağız?
Faizler düşsün diye düşünce seansları düzenleyip, borsayı okuyup üfleyecek miyiz? Dolar için de bağlama büyüsü yapıp ipe düğüm mü atacağız?
2016 zor geçecek demiştim ya... Emin olun sonrası için daha çok korkmaya başladım.