Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlarından Mustafa Varank yine Cumhurbaşkanlığı Ekonomiden Sorumlu Başdanışmanı Yiğit Bulut için; “Adam saatli bomba, ekran yasağı gelmeli” derken, Bulut da bunu kanıtlamak için elinden geleni ardına koymuyor.
Son olarak, “uygun bir fiyata Deutsche Bank’ın satın alınması düşünülebilir” gibi bir laf etti. Bunu sadece Almanya’ya laf çakmak için sarf ettiyse eyvallah, sorun yok. Ya ciddiyse?
Burada, Erdoğan’ın telekinezi yani düşünce yoluyla öldürülmeye çalışıldığını iddia eden ve dikkatli olunması uyarılarında bulunan bir başdanışmandan bahsediyoruz. Yani ciddi olabilir!

Meğer ciddiymiş!

Sonradan baktım, köşesinde de yazmış. Yani ciddi! Yazıyı okudukça durum ilginçleşti; “Ne yaparlarsa boş, yüce Allah’ın takdiri olacak ve ülkemize, liderimize, coğrafyamıza saldıranlar telef olacak!”, “Zafer bizim olacak!”, “Kötüler için son kaçınılmaz ve çok yakın...”
Köşesinde coştukça, coşuyordu ekonomiden sorumlu Başdanışman... Moody’s, Deutsche Bank derken bir an için “nereye düştüm ben?” diye düşünmeden edemedim.

Alsak, Türkiye’yi batırır

Zira zafer henüz bizim olmamışken ufak bir çekincem var. Esas Deutsche Bank’ı alırsak telef oluruz. Almak sorun değil...
Banka bundan 9 yıl önce 150 milyar Euro ediyordu. Şimdi borsada 15 milyar Euro civarında bir fiyattan işlem görüyor. Bastır parayı, al bankayı...
Adamlar, yatırımcılarına ve çalışanlarına borçlarını ödemeye yetecek kadar parası olduğuna ikna etmekle uğraşıyorlar. Aslında battılar... Çocuklar dayak yedikçe “acımadı ki” derler ya, o hesap!
Amerika’nın keseceği 14 milyar dolar cezayı hesaba bile katmıyorum. Zaten cezayı öderse sermaye bitti, şirket gitti.
Şirketin bilançosunda 615 milyar dolarlık türev pozisyon kârı yansıtılmış durumda. Bunun anlamı şu; trilyonlarca dolarlık açık pozisyonu var. Oldu da sadece kârdan yüzde 5’lik bir kayıp oluştu. Bankayı bırakın kurtarmayı, sıfırlamak için bile 16 milyar dolar para enjekte etmek gerekir.

Saatli bomba!

Deutsche en riskli tahvillere sigorta yazan kurumların başında geliyor. Dünya ekonomilerinde riskler arttı. Bunun sonucu tüm dünyada şirketlerin tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyetleri bu yıl ikiye katlandı. Sigortayı kim ödeyecek? Başta Deutsche Bank... Yani ödeyemeyecek.
Hali hazırda 2015 yılını 7 milyar Euro zararla kapatmış Deutsche Bank’ı almak ancak bir telekinezi üstadının aklına gelirdi zaten...
Hadi aldık, banka da battı... Borçlara kefil olup ülkenin anahtarını mı teslim edeceğiz? Yiğit Bulut bir anlamda düşünce gücüyle Türkiye’yi batırmayı kafasına koymuş.
Mustafa Varank’ın dediği gibi, “adam saatli bomba!”