Biliyorum biz bu ülkede bırakın yarını on dakika sonramızı öngöremiyoruz. Ama hayatları, yaşadıkları ülkelerdeki yönetim biçimleri, demokrasileri güvende ülkelerde yaşayanlar geleceğimizi tüm hızıyla planlamaya devam ediyor. Otomobil dünyası da geleceği tasarlamak konusunda önemli rol sahibi sektörlerden.
Geçenlerde Mercedes gelecek için öngördüğü ticari araç vizyonunu bir konsept otomobille paylaştı.
Vision Van adı verilen araç öncelikle tasarımı ile çok dikkatimi çekti.

08mercedes Tavanında iki tane Drone var


Bir dronesever olarak ilk bakışta etkilendim. Çünkü otomobilin tavanında iki adet drone mevcut. Amazon, Google gibi firmalar drone kargo şirketlerini kuralı birkaç yıl oldu ve artık neredeyse çalışmaya hazırlar. Belli ki Mercedes küçük esnafın da bu teknolojiyi kullanacağını öngörüyor. Ve otomobil iki adet teslimat dronu ile geliyor. İki drone da tavana inip kalkabiliyor. Vision Van tabi ki elektrikli. 75kW 270 Nm gücünde bir motoru var. Ve 270 km menzile sahip. Aracın direksiyonu yok.
Evet sanırım biz otomobil severlerin bayıldığı sevgili direksiyonumuzla vedalaşma zamanları yaklaşıyor. Otomobil bir joystick ile kullanılıyor. Gaz ve fren de bu joystick panelinde. Otomobilin yükleme kompartımanı robotlar tarafından yönetiliyor. Robotlar hangi paketlerin hangi adreslere teslim edilmesi gerektiğini sürücüye bildiriyorlar.

08mer

ZAMANDAN KAZANÇ SAĞLANACAK

Ama tabi ki teslimatta anahtar devrim drone teknolojisi. Mercedes ortalama bir teslimat sürücüsünün bir teslimatta ortalama on kez durması gerektiğini ve üçer dakika hangi yükün teslim edileceğini çözmesi gerektiğini saptamış. Sürücüler teslimatlar sırasında günde ortalama iki kilometre de yol yürüyorlarmış.
İşte drone teknolojisi bu konuda hem insan gücüne konfor hem de zamandan kazanç için devreye giriyormuş. İlginç ama Mercedes, drone üretimine de giriyormuş. Yani droneları bu sektörün ileri gelenlerinden satın almayacakmış. Karbon fiber ve alüminyum malzemeden üretilen dronelar firmanın Californialı ortağı Maternett tarafından tasarlanıyormuş. Firma daha önce Sınır Tanımayan Doktorlar’ın tıbbi yardım yolladığı insansız hava araçlarını tasarlamış ve üretmiş. İki kilo taşıyabilen araçlar 60 km/sa hıza ve 200 metre menzile sahip.
2020 yılında piyasaya çıkması umulan Vision Van, hayatımızın ne kadar değişeceğinin göstergesi gibi.
Ama bir Türk vatandaşı olarak önce “huzur olsun be sevgili günlük” diyebiliyorum sadece geleceğe bakınca.

Drone’da 3 gün kuralı!

Biliyorsunuz ülkemiz ciddi bir güvenlik sıkıntısı içinde. İHA’lar da bu konuda, kötü ellerde güvenliği tehdit edebilecek araçlar. Drone cihazlarının uçuş kurallarını denetleyen Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bu yeni kavramın prensiplerini tam oturtmaya çalışırken 15 Temmuz darbe girişimi gerçekleşti ve her şey arap saçı oldu. Yasaklar yeni kaldırılırken bir de yeni uygulama getirildi. Bundan böyle yurt dışından bireysel olarak drone getiren, ülkede satın alan ya da devralanlar cihazlarını 3 gün içinde kaydettirmek zorunda. Aksi takdirde beş bin lira cezası var. Ceza bir yana hepimizin güvenliği açısından kayıt işini ihmal ettirmemekte fayda var.

08telefon

Google’dan yeni telefon: Pixel

Ve nihayet Google yeni nesil akıllı telefon serisi Pixel ve Pixel XL’i tanıttı. HTC tarafından üretilen ama tasarım özelliklerinin tamamen Google tarafından tasarlandığı akıllı telefon serisi 1080p 5 ve 5.5 inç iki ekran seçeneğinden oluşuyor. İkisi de Snapdragon 821 işlemci kullanıyor ve özelleştirilmiş bir Android işletim sistemi ile hayat buluyor. Lansmanda firmanın konsantrasyonu kamera çerçevesindeydi. Akıllı telefon lansmanlarında olduğu gibi Google da Pixel serisinin üretilen tüm cihazlardan daha iyi fotoğraf çektiğini belirtti. Yine firmaya göre bu cihazlar dünyanın en hızlı fotoğraf çeken akıllı telefon kamerasına sahip. 12.3 megapiksel kamera 2.0 diyaframa sahip ve lansman sonrası dağıtılan fotoğraflar hayli etkileyici görünüyor. HTC’nin kamera üretimi konusundaki başarısını da hatırladığımızda sonuç gerçekten çarpıcı olabilir. Tabii ki denemek lazım. Google Türkiye ile iletişime geçip ülkemizde çıkış tarihini sordum ancak henüz bu konuda net bir bilgi olmadığını belirttiler.