Millet Jüpiter’de biz hilali bile göremedik!


Günlerdir nefesimizi tuttuk, Jüpiter’in yörüngesine girecek olan NASA’nın Juno projesiyle ilgili sosyal medyada ne kadar kaynak varsa takip ediyoruz. Bir cehenneme benzeyen ve kendine yaklaşan nesneleri mancınık gibi uzaya fırlatan Jüpiter’in yörüngesinde minicik Juno’nun nasıl direneceğini ya da görevin başarılı olup olmayacağını merak ediyoruz.
Juno, dünyada üretilmiş araçlar arasında en yüksek hıza ulaşanı. NASA’da bir avuç insan bu cihazı milyonlarca kilometre öteden cehenneme yaklaştırmaya çalışıyor. Juno şu anda saatte 250 bin kilometre olan hızını düşürmeye çalışıyor. Gözleri kapalı. İlk görüntüleri ağustos sonunda yollayacak Jüpiter’den.



O bir avuç insanın arasında bir de gururumuz astrofizikçi Umut Yıldız var.
Umut Yıldız ülkemizde de dikkatleri üzerine çekmiş durumda. Ama bizlerin derdi farklı. Önceki gün biri Twitter’dan “Siz NASA’da çalışıyorsunuz, bilirsiniz. Hilal göründü mü?” yazmış. Umut Bey de bunu bir şaka sanıp “Nereden, Jüpiter’den bakınca mı?” yazıp sonuna gülme işareti koymuş. Fakat burada kalmamış. Bu kez bir başkası -bozuk Türkçesiyle- “Dünyanın neresinden olursa olsun hilal göründüyse bayram yap fetvasına göre size sorulan soruyu yanıtlar mısınız?” diye sorunca adamcağız çatlamış:
1) NASA hilal gözetlemez. 2) Ben fetva makamı değilim. 3) O tweet’i şaka sanmıştım. 4) Türkiye’de bayram karmaşasını yeni duydum.
Evet, sevgili NASA, sen hareket halindeki bir komete uzay aracı indirdin, Mars’ta gezip duran bir keşif aracın var. Şimdi Jüpiter isimli dev gaz gezegeni hakkında müthiş gerçekleri ortaya dökeceksin.
Ama biz İslam aleminde yaşanan “Hilal göründü müüü?” karmaşasıyla baş başayız.
En kutsal yerinde hazreti peygamberin topraklarında İslam adına bombaların bayramdan bir gün önce patlatıldığı bir iklime hapisiz. Sen uç Juno Jüpiter’e. Bak bakalım oradan hilal görülmüş mü?
Ya da biz nasıl görünüyoruz tüm cehaletimizi sana da bulaştırırken...
2016’da fetva peşinde koşarken…



Bitti mi orucunuz?


Herkesin ibadeti kendine...
Ya da biz öyle biliyorduk.
Son yıllarda giderek artan yaptığı ibadetle kendi nefsinden çok sağın solun nefsiyle uğraşma fenomeni bu yıl iyice doruğa ulaştı.
Önceki gün Fatih’te çekilmiş bir video düştü sosyal medya hesaplarına. Bir genç sigara içiyor, yanından gelen iri kıyım bir adamsa korkunç bir yumruk atarak çocuğun kafasını önce otomobile sonra da yere çarpmasına neden oluyordu.
Olay, gencin ramazan günü sokakta sigara içmesiydi.
Görüntü gerçekten korkunç, ilk anda o gencin öldüğünü bile düşündüm doğrusu.
Sonra ortaya çıktı ki zavallı beyin kanaması geçirmiş. Bir hafta hastanede yatmış.
Kendinden oruç timi kuran saldırgan ise salıverilmiş!
Evet, hiç tanımadığı bir insana öldürecek kadar hızlı vuran bir adam artık serbest kalabiliyor.
Bu, dini şiddetin polisler tarafından onaylandığının göstergesi muhtemelen.
Din adına insanların bombalandığı, daha havalimanı kayıplarımızın acısının taptaze olduğu bir ülkede din adına uygulanan bu şiddetin gördüğü tolerans IŞİD’in bu topraklarda neden ve nasıl kolayca kök saldığının da göstergesi değil mi sizce?