Hü­kü­met yet­ki­li­le­ri­ne ba­kar­sa­nız Ciz­re ve Su­r’­da te­rör ey­lem­le­ri­nin çok­tan bit­me­si ge­re­kir­di. An­cak iş­ler An­ka­ra­’dan gö­rül­dü­ğü gi­bi yü­rü­mü­yor. Fark­lı eği­tim alan, mes­kun ma­hal­de ça­tış­ma­nın in­ce­lik­le­ri öğ­re­til­me­yen, bu­na gö­re teç­hi­zat­la do­na­tıl­ma­yan­la­rın yıl­lar­ca o alan­la­ra yer­leş­miş, ha­zır­lık­la­rı­nı bu­na gö­re yap­mış olan­la­rı sö­küp at­ma­sı­nın he­men ger­çek­leş­me­si de bek­le­ne­mez..
Ge­nel­kur­ma­y’­dan 7. Ko­lor­du Ko­mu­tan­lı­ğı­’na, “Hâ­lâ ne­den bi­ti­ri­le­me­di, biz hü­kü­met yet­ki­li­le­ri­ne ne di­ye­ce­ğiz?” de­ni­li­yor. Bu kez üst ko­mu­tan­lar ope­ras­yo­nu ya­pan­la­ra, on­lar da alt bi­rim­le­ri­ne bas­kı ya­pı­yor. Bu du­rum da­ha çok “va­zi­fe ölü­mü­” ya­ni şe­hit, da­ha çok “va­zi­fe ma­lu­lü­” ya­ni ga­zi ve­ril­me­si­ne ne­den olu­yor.

BİR DE PAR­Tİ­Lİ BAS­KI­SI VAR


Hü­kü­met yet­ki­li­le­ri­nin bas­kı­la­rı yet­mi­yor­muş gi­bi AKP il ve il­çe yö­ne­ti­ci­le­ri de san­ki üzer­le­ri­ne va­zi­fey­miş gi­bi as­ke­re emir ve­rir nok­ta­ya gel­di­ler... Bir ilin par­ti yö­ne­ti­ci­le­rin­den du­yu­lan ra­hat­sız­lık, AKP üst yö­ne­ti­ci­le­ri­ne söy­len­miş ol­sa da de­ği­şen bir şey ol­ma­dı­ğı­nı öğ­re­ni­yo­rum. HDP mil­let­ve­kil­le­ri­nin de gü­ven­lik güç­le­ri üze­rin­de fark­lı bas­kı­lar kur­du­ğu ve on­la­rı gö­rev ya­pa­maz ha­le ge­tir­me­nin ça­ba­sı için­de ol­du­ğu da bi­li­ni­yor.
Te­rö­rist­ler ba­zı ev­le­ri terk et­mi­yor. Bu du­rum bi­le o il­çe­le­rin te­rö­rist­ler­den arın­dı­rıl­ma­sı­nın ne den­li zor ol­du­ğu­nu or­ta­ya ko­yu­yor. Her yer­de ge­rek­ti­ğin­de gaz fi­şe­ği, gaz bom­ba­sı kul­la­nan gü­ven­lik bi­rim­le­ri­nin Sur ve Ciz­re­’de bun­la­rı kul­lan­ma­ma­sı da açık­ça­sı çok dik­kat çe­ken bir du­rum.

BU MU TE­RÖR­LE MÜ­CA­DE­LE?


Hü­kü­met yet­ki­li­le­ri “te­rör­le mü­ca­de­le edil­di­ği­ni­” açık­la­ma­la­rı­na kar­şın, şu ya­pı­la­nı “te­rör­le mü­ca­de­le­” say­ma­yan as­ker­ler de var. Yıl­la­rı dağ­lar­da te­rör­le mü­ca­de­le­de geç­miş bir ko­mu­tan­dan din­li­yo­rum:
“Şu an­da mes­kun ma­hal­ler­de eş­kı­ya­lık ya­pan, si­lah çe­ken, ateş eden, ma­sum va­tan­da­şı is­tek­li, is­tek­siz evi­ne hap­se­den, gü­ven­lik güç­le­ri­nin ora­la­ra gel­me­si­ni is­te­me­yen­le­rin, gü­ven­lik güç­le­ri­ne yap­tı­ğı ey­le­me kar­şı­lık, kol­luk kuv­vet­le­ri de on­la­ra kar­şı mü­ca­de­le ve­ri­yor. Bu te­rör­le mü­ca­de­le de­ğil.”
Eğer bö­lü­cü­ler, o il­çe­ler­de si­lah­lı fa­ali­yet­te bu­lun­ma­sa­lar­dı da da­ha ses­siz, sa­kin o böl­ge­ler­de kon­trol­le­ri eli­ne ge­çi­re­cek tarz­da fa­ali­yet­le­ri­ni yü­rüt­sey­di, aca­ba kol­luk kuv­vet­le­ri­nin “te­rör­le mü­ca­de­le edi­yo­ru­m” di­ye ora­lar­da si­lah­lı mü­ca­de­le yap­ma­ya­ca­ğı­nı da bi­li­riz. Hat­ta on­ca si­lah-mü­him­ma­tın yı­ğı­na­ğın­dan ha­be­ri ol­ma­yan­lar, bu ça­lış­ma­la­rı hiç duy­ma­ya­cak­tı.
Bu ey­le­mi, te­rör yan­lı­sı mi­li­tan­lar yap­tı. O yö­re­le­ri kon­trol­le­ri al­tı­na al­mak, ele ge­çir­mek is­ter­ken, ba­tı il­le­rin­den ge­len­le­re kim­lik so­rar­ken, si­lah­lı ola­rak göv­de gös­te­ri­si ya­par­ken ya­şa­nan­lar­la hü­kü­met uyar­dı­lar. So­nun­da, hü­kü­met yet­ki­li­le­ri de te­rör ör­gü­tü­nün ba­zı il­çe­le­ri kon­tro­lü al­tı­na al­dı­ğı­na inan­dı. Baş­ka çı­kar yo­lu ol­ma­dı­ğı­nı gör­dü­ğü için il­çe­le­ri bun­lar­dan te­miz­le­mek için ni­ha­yet ope­ras­yon emir­le­ri ver­di.

“NE­DEN TE­RÖR­LE MÜ­CA­DE­LE DE­Ğİ­L”


“Te­rör­le mü­ca­de­le bu de­ği­l” di­yen ko­mu­ta­na, “ne­den de­ğil?” de­di­ğim­de şun­la­rı an­lat­tı:
“Te­rö­rist bir böl­ge­de ken­di özerk­li­ği­ni ilan ede­cek tarz­da dü­zen kur­mak is­ti­yor­sa, si­lah­lı ana gü­cü­nü o böl­ge­le­re ha­kim ara­zi ke­sim­le­rin­den aşa­ğı in­dir­mez. Ni­te­kim bu­gün
Cu­di­’den Ga­ba­r’­a, Bes­ler De­re­ler’­den Sağ­gö­ze­’ye, Ta­nin­’den He­ra­kol, Şen­yay­la­’ya ka­dar dağ­lar te­rö­rist do­lu­dur. Eğer hü­kü­met ‘te­rör­le mü­ca­de­le ede­ce­ği­m’ di­yor­sa, ön­ce dağ­da­ki si­lah­lı güç­le­ri et­ki­siz ha­le ge­tir­me­li ki mes­kun ma­hal­ler­de­ki mi­lis güç­le­ri yar­dım-ya­tak­lık ya­pan­la­rı güç­süz kal­sın, dev­le­ti­ne bağ­lı­lık­tan baş­ka ça­re­le­ri­nin ol­ma­dı­ğı­nı an­la­sın.”
Bu­gün, te­rör ör­gü­tü is­te­di­ği yar­dı­mı alı­yor. Her ta­ra­fa te­rö­rist­ler yu­va­lan­mış. Ko­mu­tan, “İş­te bu ko­şul­lar al­tın­da ya­pı­la­cak tek şey o böl­ge­de adı­na is­ter ola­ğa­nüs­tü hal (OHAL), is­ter sı­kı­yö­ne­tim, is­ter­se böl­ge hal­kı­nı da içi­ne ala­cak şe­kil­de ‘te­rör­le top­ye­kun mü­ca­de­le­’ de­sin Gü­ney­do­ğu­’da et­ki­li bir sis­te­mi kur­mak zo­run­da. Ya­şa­ma­dan te­rör­le mü­ca­de­le­nin ne ol­du­ğu­nu an­la­mak müm­kün de­ği­l” di­yor.

BAŞ­BA­KA­N’­IN AÇIK­LA­YA­CA­ĞI


Baş­ba­kan Ah­met Da­vu­toğ­lu, cu­ma gü­nü Mar­di­n’­de böl­ge hal­kı­na ya­pa­cak­la­rı yar­dım­la­rı an­la­ta­cak, kre­di borç­la­rı­nın er­te­len­di­ği­ni, te­rör­den za­rar gö­ren­le­re yar­dım­la­rın ya­pı­la­ca­ğı­nı, TO­Kİ­’nin ye­ni yer­le­şim yer­le­ri ku­ra­ca­ğı­nı da be­lir­te­cek. Ama, ör­gü­tün pa­ra ve in­san kay­na­ğı­nı kes­meyi hiç gün­de­me ge­tir­me­ye­cek. İm­kan­la­rı ar­tır­mak o in­san­la­rı kur­tar­maz. Bi­li­yor­lar ki te­rö­rist kı­ya­fe­tin­de de­ğil ama ge­ce-gün­düz si­lah­la do­la­şan, hiç­bir gü­ven­lik gü­cü­nün mü­da­ha­le et­me­di­ği ör­güt bağ­lan­tı­lı si­vil­ler var. Bu­nun sal­dı­ğı kor­kuy­la o ga­ri­bim halk ne ta­ra­fa kar­şı me­yil­de bu­lu­nur aca­ba?
Ope­ras­yon­da gö­rev ya­pan­lar, bu­ra­da gö­rev yap­tık­la­rı için bir­kaç yıl son­ra bu­nun ken­di­le­rin­den he­sa­bı­nın so­ru­la­bi­le­ce­ği­ni de bil­dik­le­ri için çe­kin­gen dav­ra­nı­yor­lar. Ne­re­dey­se bü­tün ha­re­ket­le­ri kay­da alı­nı­yor. Ope­ras­yon ya­pan­lar da üst ko­mu­tan­la­rıy­la, AK­P’­li­ler, HDP mil­let­ve­kil­le­ri ara­sı­na sı­kış­mış kal­mış du­rum­da­lar.