Düzenlenen Adalet Yürüyüşü'nün ilk gününde hoparlörlerden Zülfü Livaneli'nin 'Özgürlük' şarkısı çalarken bugün ise Timur Selçuk'un 15-16 Haziran İşçi Olayları' için yazdığı 16 Haziran şarkısı çalındı.

Bugün tarihlerden 16 Haziran. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu önderliğindeki Adalet Yürüyüşü'nün ikinci günü. Kortej bugün Kahramankazan'a kadar ilerleyecek.

Timur Selçuk'un 16 Haziran şarkısının 16 Haziran'da yani Adalet yürüyüşünün düzenlendiği bugün çalınması ise ayrı bir önem taşıyor.

isisis

15-16 HAZİRAN'DA NE OLMUŞTU?


1970 yılında tartışılan 274 sayılı toplu iş sözleşmesi ve 275 sayılı sendikalar yasasında yapılan değişikliklerin işçi haklarını geriye götürdüğünü savunan işçiler 15-16 Haziran'da İstanbul'da büyük bir yürüyüş düzenlemişti. İşçiler o dönem bir işçi sendikasının Türkiye çapında çalışabilmesi için kurulu bulunduğu işkolunda çalışan sigortalı işçilerin en az 1/3 ünü üye yazmış olması düzenlemesine itiraz ediyorlardı.

15 Haziran'da Kartal, Göztepe, Beykoz, Paşabahçe'den işçiler yürümeye başladı. 16 Haziran'da Gebze'den yürümeye başlayan işçiler Kadıköy Meydanı'na kadar ulaştı.

Avrupa yakasında ise Bakırköy-Topkapı-Sağmalcılar hattında yüründü. Olayların birinci gününde bakanlar kurulu İstanbul'da sıkıyönetim ilan etti. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) açıkladığı rakamlara göre eylemlere 75 bin kişi katıldı. İstanbul'un nüfusu 1970 yılında 3 milyondu.