Milyonlarca emekli, geçimlerini sağladıkları emekli maaşları hakkında detayları merak ediyor. Emekli maaşlarının artıp artmayacağını ve emekli maaşlarına ocakta ne kadar zam geleceğini merak eden vatandaşlar araştırmalarını sürdürüyor. Emekli olmasına kısa bir süre kalan vtandaşlar ise emekli maaşı nasıl hesaplanır sorusuna cevap arıyor. İşte emekli maaşlarıyla ilgili vatandaşların büyük ilgiyle araştırdığı sorular ve cevapları...

EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

Eylül ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla, 3 formül ortaya çıktı. Posta'nın haberine göre Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; Temmuz-Eylül dönemi enflasyonu yüzde 1.32 olarak gerçekleşti. Uzmanlar, bu rakamlar doğrultusunda 2017'nin ikinci yarısındaki enflasyonun, yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranının yüzde 3 ya da yüzde 3.5 seviyesinde gerçekleşebileceğini belirtiyor. Eylül'de yıllık enflasyon ise yüzde 11.2 olarak gerçekleşti. 2017 yılı enflasyonunun da bu seviyede gerçekleşmesi halinde, yılın ikinci 6 aylık dönemindeki enflasyon yüzde 5.01 çıkacak. Bu durumda da SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 5.01 olacak.

[old_news_related_template title="Emeklinin tenceresi 40 liraya kaynıyor" desc="Açlık sınırının altında yaşayan emekliler, ay sonunu getirmek için mücadele ediyor. Pazar alışverişi yapan emekliler, harcama yaparken kılı kırk yarıyor" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/emeklilik.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/emeklinin-tenceresi-40-liraya-kayniyor-2031966/"]

EMEKLİ MAAŞI NEYE GÖRE HESAPLANIR?

Emekli maaşınız çalıştığınız süre, ödediğiniz prim miktarı gibi pek çok spesifik kritere göre hesaplanmakta. Uzun süre çalışan ve yüksek prim ödeyen sigortalıların görece daha fazla maaş aldığını gözlemlemekteyiz. Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon farkına göre yılda iki kez zamlanan emekli maaşları hak sahibinin istediği herhangi bir banka şubesine yatırılabiliyor.

MAAŞLAR EMEKLİYE YETMİYOR

Emekli dernekleri içinde 1.5 milyon üye ve ülke genelindeki örgütlenmesi en önde gelen emekli sivil toplum kuruluşlarından olan Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, sigorta mevzuatında yapılan değişikliklerin hak kaybına yol açtığını söyledi. Ergün, “Özellikle 1 Ekim 2008 itibarıyla yürürlüğe giren 5510 sayılı kanun, güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranını düşürdüğünden, emekli aylıklarında yarı yarıya erime görülmüştür” dedi. “Sigortalı çalıştıkça, emekli aylığının düşmesi, sigorta sistemiyle bağdaşmamaktadır” diyen Ergün, 2000 sonrası emekli olanların intibakları ile aylıklarında eşitlik sağlanması gerektiğini söyledi. Emeklilerin, kullandıkları kredileri ödeyemez duruma düştüklerini anlatan Ergün, “Bankaların emekli aylığının tamamına el koyması, emeklilerin yaşamını yok sayan bir uygulamaya dönüşmüştür. Yargının bankaların kararlarına müdahale etmemesi karşısında, bu konuda yasal düzenlemeye gidilmeli ve bankaların keyfi uygulamalarına son verilmelidir. Sağlık Uygulama Tebliği (SUD) ile getirilen katkı payları emeklilerin sağlığını tehdit eder boyuta ulaşmış. Özel hastanelerin yüzde 200'e kadar ilave ücret almalarını öngören düzenleme, emeklinin istediği hastaneye gitme ve istediği doktoru seçme özgürlüğünü elinden almıştır” şeklinde konuştu.