Milyonlarca emekli, emekli maaşları hakkında gelen artış haberlerini merakla takip ediyor. Emekli olmasına kısa bir süre kalan vatandaşlar ise emekli maaşı nasıl hesaplanır sorusuna cevap arıyor. İşte emekli maaşlarıyla ilgili vatandaşların büyük ilgiyle araştırdığı sorular ve cevapları…

EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

Eylül ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla, 3 formül ortaya çıktı. Posta’nın haberine göre Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; Temmuz-Eylül dönemi enflasyonu yüzde 1.32 olarak gerçekleşti. Uzmanlar, bu rakamlar doğrultusunda 2017’nin ikinci yarısındaki enflasyonun, yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranının yüzde 3 ya da yüzde 3.5 seviyesinde gerçekleşebileceğini belirtiyor. Eylül’de yıllık enflasyon ise yüzde 11.2 olarak gerçekleşti. 2017 yılı enflasyonunun da bu seviyede gerçekleşmesi halinde, yılın ikinci 6 aylık dönemindeki enflasyon yüzde 5.01 çıkacak. Bu durumda da SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 5.01 olacak.

Bir önceki 6 aylık döneme ilişkin enflasyon tahminlerine göre, ocak zammı yüzde 3.69, Temmuz zammı ise yüzde 4.02 olabilecek.Ayrıca bu dönemlerde maaşlar artacağı için, her ay ödenen aylığın yüzde 4'ü oranındaki ek ödemeler (vergi iadesi) de yükselecek.

para

EMEKLİ MAAŞI NEYE GÖRE HESAPLANIR?

Emekli maaşınız çalıştığınız süre, ödediğiniz prim miktarı gibi pek çok spesifik kritere göre hesaplanmakta. Uzun süre çalışan ve yüksek prim ödeyen sigortalıların görece daha fazla maaş aldığını gözlemlemekteyiz. Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon farkına göre yılda iki kez zamlanan emekli maaşları hak sahibinin istediği herhangi bir banka şubesine yatırılabiliyor.

346 LİRALIK ARTIŞ GÜNDEMDE

Tahminlerin gerçekleşmesi halinde maaşlarda 346 liraya varan artış olacak. Halen en yüksek emekli aylığı 4 bin 240 lira seviyesinde bulunuyor. Bu maaşı alan emekliye 169,6 lira da ek ödeme veriliyor. Emeklinin eline net maaş ve ek ödeme olarak 4 bin 409 lira 60 kuruş geçiyor. Ocak zammı yüzde 3.69 olursa bu maaş 4 bin 396 lira 45 kuruşa, ek ödeme de 175,85 liraya çıkacak. Emeklinin geliri 4 bin 572 lira 30 kuruşa yükselecek. Temmuz zammı da yüzde 4.02 olursa maaş 4 bin 573 lira 17 kuruşa, ek ödeme 182,92 liraya ulaşacak. Emeklinin toplam geliri 4 bin 756 lira 11 kuruşa yükselmiş olacak.

emekli maaşı sözcü ile ilgili görsel sonucu

MAAŞLAR EMEKLİYE YETMİYOR

Emekli dernekleri içinde 1.5 milyon üye ve ülke genelindeki örgütlenmesi en önde gelen emekli sivil toplum kuruluşlarından olan Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, sigorta mevzuatında yapılan değişikliklerin hak kaybına yol açtığını söyledi. Ergün, “Özellikle 1 Ekim 2008 itibarıyla yürürlüğe giren 5510 sayılı kanun, güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranını düşürdüğünden, emekli aylıklarında yarı yarıya erime görülmüştür” dedi. “Sigortalı çalıştıkça, emekli aylığının düşmesi, sigorta sistemiyle bağdaşmamaktadır” diyen Ergün, 2000 sonrası emekli olanların intibakları ile aylıklarında eşitlik sağlanması gerektiğini söyledi. Emeklilerin, kullandıkları kredileri ödeyemez duruma düştüklerini anlatan Ergün, “Bankaların emekli aylığının tamamına el koyması, emeklilerin yaşamını yok sayan bir uygulamaya dönüşmüştür. Yargının bankaların kararlarına müdahale etmemesi karşısında, bu konuda yasal düzenlemeye gidilmeli ve bankaların keyfi uygulamalarına son verilmelidir. Sağlık Uygulama Tebliği (SUD) ile getirilen katkı payları emeklilerin sağlığını tehdit eder boyuta ulaşmış. Özel hastanelerin yüzde 200’e kadar ilave ücret almalarını öngören düzenleme, emeklinin istediği hastaneye gitme ve istediği doktoru seçme özgürlüğünü elinden almıştır” şeklinde konuştu.

[old_news_related_template title="Emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşı hesaplama... Ocakta emekliye kaç lira zam gelecek?" desc="Emekli maaşı ne kadar olacak ve emekli maaşına ne kadar zam gelecek sorularını soran emekliler bu konuda araştırmalarını sürdürüyorlar. Emekli olmak için gün sayan ve ne zaman emekli olurum, ne kadar maaş alırım sorusuna cevap arayanlar ise bu noktada incelemelerini sürdürüyor. İşte emekli maaşı hakkında merak edilenler..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/emeki-maslari-ne-kadar-olacak-emekli-maasi-hesaplama.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/emekli-maasi-ne-kadar-olacak-emekli-maasi-hesaplama-ocakta-emekliye-kac-lira-zam-gelecek-2078531/"]

 

[old_news_related_template title="Memur emekli zammı ne kadar?" desc="Enflasyondaki yükseliş bu hızla devam ettiği taktirde 6 aylık enflasyon yüzde 5 civarına yükselirse, memur ve emekliler 1 puan, yüzde 6’ya çıkarsa 2 puan enflasyon farkı almaya hak kazanacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/paralar12.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/memur-emekli-zammi-ne-kadar-2076651/"]