REUTERS

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Hatice Karahan yabancı basına yaptığı bilgilendirme toplantısında, "Enflasyonun doğru seviyeye gerilemesi adına yapılması gereken çok şey var. Fiyat belirleme yetkisi olanlar fiyatların düşeceğine inanmalı. Dolayısıyla TCMB'nin, insanları fiyatların aşağı ineceğine ikna etmedeki rolü çok önemli" dedi.

[old_news_related_template title="Saray'dan bankalara mesaj" desc="Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanları Cemil Ertem ve Hatice Karahan gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Cemil Ertem ABD'de görülen Zarrab davası ile ilgili 'Bankacılık sektöründe sistematik risk yok' derken, Hatice Karahan, bankacılık sektörünün uluslararası standartlara aykırı bir işleminin olmadığını ve bankalara gereken desteğin verileceğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/manset231.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/saraydan-bankalara-mesaj-2111855/"]
"(Perşembe günü verilecek) faiz kararına ilişkin beklentiler hakkında bir yorum yapmayacağım" diyen Karahan, "Ancak TCMB'nin enflasyonla (mücadelede) karar almada proaktif olması gerektiğine inanıyorum" dedi.Baz etkisinin de desteğiyle enflasyonunun 2018 yılının ilk çeyreğinde yönünü aşağı çevireceğine dikkat çeken Karahan döviz kuru ve enflasyonun takibi konusunda ise "Merkez Bankası'nın mütalaası ve duruşu enflasyon beklentilerini yönetmek açısından çok önemli" dedi.

[old_news_related_template title="Karahan'dan Merkez Bankası hakkında açıklama" desc="Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Hatice Karahan, Merkez Bankası'nın (TCMB) bu yılın başında yaptığı 400 baz puanlık sıkılaştırmanın bankaya siyasi bir müdahale olmadığını açıkça gösterdiğini, bu konuda bir çekince olmaması gerektiğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/erd21.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/karahandan-merkez-bankasi-hakkinda-aciklama-2103651/"]
Yıllık tüketici fiyatları enflasyonu (TÜFE) Kasım'da yüzde 12.98'e yükselerek 2003'te açıklanan yeni serinin tarihi zirvesine gelirken, veri sonrası TCMB'nin 14 Aralık'taki PPK toplantısında geç likidite faizinde artış yapması yönünde beklentiler de arttı.TÜFE Kasım'da giyim ve gıda fiyatları gruplarındaki artış ve kur geçişkenliğinin etkisiyle aylık bazda yüzde 1.49 ile beklentilerin üzerinde artış gösterirken yıllık TÜFE ise bir önceki ayki yüzde 11.90'dan yüzde 12.98'e yükseldi.

[old_news_related_template title="Hatice Karahan Cumhurbaşkanı başdanışmanı oldu" desc="Yenişafak Gazetesi yazarı Doç. Dr. Hatice Karahan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi Başdanışmanı oldu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/erd21.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/hatice-karahan-cumhurbaskani-basdanismani-oldu-1921662/"]

Reuters'ın güncel anketine göre Merkez Bankası'nın (TCMB) TL'deki sert değer kaybı ve enflasyondaki sert yükselişin devamını önlemek adına 14 Aralık'taki PPK toplantısında geç likidite penceresi (GLP) faizinde artışa gitmesi beklenirken, artış beklentileri 100 baz puanda yoğunlaşıyor. Öte yandan TCMB'nin bu artışın 75 baz puanını ay bitmeden ağırlıklı ortalama fonlama maliyetine yansıtması bekleniyor.

TCMB'nin GLP'de yapması öngörülen 100 baz puanlık artışın 75 baz puanlık bölümünü de ay bitmeden ortalama fonlama maliyetine yansıtmış olması bekleniyor. 18 katılımcı ile gerçekleştirilen Reuters anketinin ay sonu ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti beklentileri medyanı yüzde 13 seviyesinde bulunuyor.

Öte yandan Karahan katılımcıların sermaye kontrolü planlanıp planlanmadığına yönelik bir sorusuna ise "Tabii ki sermaye kontrolü uygulaması olmayacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da bunu teyit etti" dedi.

Erdoğan'ın bazı açıklamalarının bu yönde bir uygulamayı gündeme taşıdığı endişesiyle ay başında piyasalarda satış baskısı görülmüştü. Ancak Erdoğan bu açıklamaların yanlış değerlendirdiğini belirterek sermaye hareketlerinin sınırlandırılması ile ilgili bir talebi ya da talimatının söz konusu olmadığını söylemişti.

Erdoğan "Dolayısıyla ülkemizdeki yerli/yabancı tüm firmalar küresel finans sistemine entegre şekilde faaliyetlerini sürdürüyorlar, sürdüreceklerdir. Aksi yönde atılacak adımlara önce biz karşı çıkarız. Benim sermaye hareketlerinin sınırlandırılması ile ilgili bir talebim veya talimatım söz konusu değildir" demişti.

Erdoğan'ın açıklamaları sonrası piyasalardaki bu konudaki endişeler sona erdi. TL'deki satışlar da aynı ölçüde yerini değer kazançlarına bıraktı.