Üniversite sınavıyla ilgili açıklamanın ardından öğrenciler heyecanla Google üzerinde aramalara başladı, LYS ve YGS kalkacak mı, üniversiteye sınavsız giriş olacak mı, sorularını soran öğrenciler araştırmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde TEOG'un birkaç günde kaldırılmasının ardından dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üniversiteye giriş sınavı hakkında da değişikliklerin sinyalini verdi. Sabah Gazetesi'nden Safure Cantürk'ün haberine göre bu açıklamadan sonra Milli Eğitim Bakalığı ve Yükseköğretim Kurulu da çalışmalarını hızlandırdı.

YENİ MODEL KASIMDA SUNULACAK

Yeni üniversiteye giriş modeli için YÖK ve MEB ortak çalışarak hareket edecek. TEOG'un kaldırılmasından sonra ihtiyaç duyulan liseye giriş sistemi ve yeni tasaralanacak üniversiteye giriş sistemi kasımda Bakanlar Kurulu'na sunulacak.

lys_iha

YÜKSEKOKULLAR SINAVSIZ OLACAK

Üniversiteye girişin ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) lise başarısının daha çok etkili olması öngörülüyor. MEB'in liseyi bitirme sınavı yapması durumunda bu sınav sonucuyla üniversite bazı bölümlere sınavsız yerleştirme söz konusu olabilecek.

LİSANS PROGRAMLARI İÇİN MERKEZİ SINAV

Lisans programlarında ise merkezi sınavlar ön görülüyor. Ancak meslek yüksekokulu ve açıköğretimler sınavsız yerleştirildikten sonra lisans için yaklaşık 500 bin öğrencinin merkezi sınava katılması amaçlanıyor. Böylelikle rekabetin daha az sayıda öğrenci arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

SENEDE 3 KEZ LYS

LYS yerine öngörülecek yeni modelde öğrencilerin tek bir sınavla bir yıl boyunca tüm hayatlarını stres altına almamaları için ÖSYM'nin yıl içinde eş değer sınavlar yapması gündeme gelecek. Hükümet programında da yer alan birden fazla sınav uygulamasının ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Öğrenci isterse tek sınavla isterse 3 sınavdan aldığı en yüksek puan ile üniversite yerleştirme başvurusunda bulunabilecek.

ÜNİVERSİTELERE KALİTE SINIFLANDIRMASI

Üniversiteler kalitelerine göre A-B-C sınıfı akreditasyon notları alacak ve sürekli bir üst kaliteye atlanması için program uygulanacak. Uzun vadede üniversiteler arasındaki kalite farklılığı kapandığında üniversitenin ilgili bölümlerinin tercihleri doğrultusunda öğrenci alımı sınavsız gerçekleşebilecek.

[old_news_related_template title="Bakan Yılmaz: Üniversite sınavı ne zaman kaldırılır bilmiyorum" desc="Cumhurbaşkanı'nın talimatı sonrası TEOG'u 4 günde kaldıran Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a yine Cumhurbaşkanı'nın yaptığı 'üniversite sınavlarında değişiklik' açıklaması soruldu. Bakan Yılmaz, TEOG'dan sonra üniversite sınavının da kaldırılacağı sorusuna, 'AK Parti'nin seçim beyannamesinde vardı. Ne zaman olur bilmiyorum' diye cevap verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/ismet_yilmaz2_dha.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/egitim/bakan-yilmaz-universite-sinavi-ne-zaman-kaldirilir-bilmiyorum-2017845/"]

[old_news_related_template title="Erdoğan'dan Üniversite Giriş Sınavı açıklaması" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversite giriş sistemiyle ilgili çalışmalarının olduğunu söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/erdogangrup8801.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/son-dakika-haberi-erdogandan-universite-giris-sinavi-aciklamasi-2017357/"]