Üniversite adaylarının hedefinde ÖSYM'nin üniversite tercih sonuçları var, tercih sonuçlarına ulaşarak hayal ettikleri üniversiteye yerleşmeyi umuyor. Tercih sonuçları ne zaman yayınlanacak sorusunun cevabını şimdilik ÖSYM yetkilileri haricinde kimse bilmiyor ancak kayıtların önümüzdeki hafta başlayacak olması sonuçların açıklanmasına çok kısa süre kaldığını işaret ediyor.

TERCİH SONUÇLARININ ERTELENME İHTİMALİ VAR MI?

Üniversite tercih sonuçları için bekleyiş sürerken üniversite kayıtlarının 11 Ağustos’ta başlayacak olması tercih sonuçları bekleyişi için süreyi daraltıyor. Tercih sonuçlarının önümüzdeki hafta başına kadar açıklanması bekleniyor. Öğrencilerin sonuçlara kavuşacağı gün bugün de olabilir önümüzdeki 4 günden biri de…

ELEKTRONİK KAYIT NASIL YAPILACAK?

LYS yerleştirme sonuçlarının netleşmesi sonrasında ise 11-16 Ağustos tarihlerinde adaylar kazandıkları üniversite ve bölüme lektronik kayıt yapacaklar. Öğrenciler E-Devlet platformundaki
“turkiye.gov.tr/yok-universite-ekayit” sayfasına E-devlet şifreleri ile giriş yapıp üniversiteye e-kayıt yapabilecekler.

 

SONUÇ BEKLEYİŞİ MİZAHA DÖNÜŞTÜ











tercih sonuclari

ASIL KAYIT İÇİN HANGİ BELGELER GEREKİYOR?

Merkezî yerleştirme işlemi ile bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayın kaydını yaptırabilmesi, ilgili yükseköğretim kurumunun aradığı bütün koşulları taşımasına bağlıdır. a) Adayların kayıt için bizzat başvurmaları gerekmektedir. Posta ile kayıt yapılmaz.

b) Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmez. Ancak aslının getirilmesi suretiyle üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir.

c) Belgeler eksik ise kayıt yapılmaz.

d) Belirtilen tarihler arasında kaydını yaptırmayan aday herhangi bir hak iddia edemez.
e) Yükseköğretim kurumları, kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilir.

f) Üniversiteler, gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptıran adaylar hakkında gerekli yasal işlemleri yapmaya yetkilidir.

ÖSYM MERKEZİ NEREDE?



 

GEÇEN SENE HANGİ KURUMLAR NE KADAR BURS VERDİ?

KYK başbakanlık bursunun yanında farklı vakıf ve kuruluşlar da burs vermekte. Başvuruları yeni başlayan burs veren vakıflardan bazılarını sizler için derledik. İşte geçtiğimiz sene burs veren vakıflar ve başvuru linkleri…

TEV
2016 Aylık Burs Ödemeleri
Yüksek Lisans Burs Ücreti: Aylık 750 TL
Doktora Burs Ücreti: Aylık 1100 TL
http://www.tev.org.tr/burslarimiz/detay/Yurt-Ici-Burslarimiz/43/39/0

TÜBİTAK
Aylık Burs Ödemeleri
Yüksek Lisans Bursu: Aylık 400-1000 TL
Doktora Burs Ücreti: Aylık 500-1800 TL
http://www.tubitak.gov.tr/tr/burslar/lisansustu/egitim-burs-programlari/icerik-2211-yurt-ici-lisansustu-burs-programi

Avrupa Koleji Yüksek Lisans Burs Programı 2016-2017
http://www.ab.gov.tr/index.php?p=46814/

MEB YÜKSEK LİSANS BURSU
http://abdigm.meb.gov.tr/www/burslar/kategori/9

İTO YÜKSEK LİSANS BURSU
http://www.ito.org.tr/wps/portal/egitim?initView=true

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD)
www.cydd.org.tr

Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV)
www.cev.org.tr

Vehbi Koç Vakfı (VKV)
www.vkv.org.tr

Tekfen Vakfı
www.tekfenburs.org

ÖSYM ŞİFREMİ UNUTTUM, NE YAPMALIYIM?

ÖYSM tercih sonuçları ÖSYM aday işlemleri üzerinden açıklanacak, aday işlemleri sistemine girmek için TC kimlik numaranızın yanında aday şifreniz de gerekmekte. Aday şifresi sınava başvuru yaptığınızda sisteme giriş yaptığınız şifreyle aynı şifredir, bu şifreyi unuttuğunuz takdirde farklı yöntemlerle tekrar şifre edinebilirsiniz.

ÖSYM şifre edinme duyurusu:

ÖSYM tarafından yapılan tüm sınavlar için sistemde daha önceden tanımlanmayan adaylar için Başvuru Merkezlerinden yapılan başvuru işleminde adaylara internet erişim şifresi ücretsiz olarak verilmektedir. Bu şifre, adayın sisteme ilk girişinde aday tarafından bizzat değiştirilir. Bu şifreler geriye dönüşümsüz olarak ve kriptolu olarak sistemimizde tutulmaktadır. İlgili adaydan başkasının şifreyi bilmesi, görmesi ve edinmesi mümkün değildir.

Adaylar, T.C. Kimlik Numarası ve şifreyle birlikte ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr ve https://sonuc.osym.gov.tr adreslerini kullanarak sınav başvurusu yapma, tercih bildirme, başvuru ve tercih bilgilerinde değişiklik yapma, sınava giriş belgesi edinme, sınav sonuçları ve yerleştirme bilgilerini edinme işlemlerini yapabilirler.

Şifre, adayın hem ilgili sınavın bütün aşamalarında, hem de sonraki yıllarda ÖSYM ile ilgili elektronik ortamda yapacağı bütün işlemlerde gerekli olacağından aday tarafından korunmalı ve kesinlikle kimseyle paylaşılmamalıdır. Kişisel şifresini kaybeden veya unutan adaylar, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden ücretsiz olarak yeniden edinebilirler. Bunun için belirtilen internet adresinden “Şifremi Unuttum” alanına girmeleri burada kendilerine sorulan soruları doğru cevaplandırmaları (Sorulara verilen cevaplar, daha önce sistemde şifre değişikliği yapılırken verilen bilgilerle aynı olmalıdır.) gerekmektedir. Sorulara doğru cevap veremediği için internet erişim şifresini bu yolla yeniden edinemeyen adaylar, yeni şifre edinmek için ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine veya ekte yer alan ÖSYM tarafından yetkilendirilmiş Başvuru Merkezlerine nüfus cüzdanı/pasaportları ile birlikte şahsen başvurarak, ücreti karşılığı yeni şifrelerini edinmek zorundadır. Nüfus cüzdanında adayın güncel bir fotoğrafı ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde adayın güncel bir fotoğrafı veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir.

ÖSYM Merkezde (Bilkent-Ankara) adaya internet erişim şifresi verme işlemi yapılmamaktadır.

Adayın kendisinden başka hiç kimse aday adına şifre edinemez.

Adaylara önemle duyurulur.