Budist bir ülkeye gittiğinizde, ‘Lotus Çiçeğinin İçindeki Mücevher’ anlamındaki bu cümleye ve Sanskritçe’deki kıvrımlı yazılışına kısa sürede aşina olursunuz. Bütün manastırlarda, yüksek geçitlerde, ‘mani taşları’ olarak anılan kayaların üzerinde, hemen her yerde bu formu değişik boyut ve renklerde görürsünüz.

7

En kutsal mantra

Mistik etkisi olduğuna inanılan çeşitli kutsal söz ve kelimelerden oluşan mantralar, bu kelimelerin oluşturduğu titreşimlerden faydalanarak kişinin daha yüksek bir bilince ulaşmasını amaçlayan ruhani kanalları harekete geçirir. Budizm’in en önemli mantrası ‘Om Mani Padme Hum’u, Tibet, Bhutan, Sıkkım, Laos, Moğolistan, Tayland gibi Budist ülkelerde hemen her yerde görebilirsiniz.

3

İyileştirici etki

İnanışa göre, üzerinde kutsal mantralar yazılı dua tekerlekleri, dua bayrakları her döndüğünde ve hareket ettiğinde, içindeki kutsal anlamlar iyileştirici etkileriyle evrene yayılır. Budistler bu sözü tekrar etmeyi ve içerdiği kutsal özü olan şefkat ve merhameti evrene yaymayı bir ibadet olarak yaparlar.

5

Şefkat ve merhametin ses formu

Dalay Lamalar, merhametin ve şefkatin bedenlenmiş hali olan Avalokiteshvara ya da Tibetçedeki adıyla Chenrezi’nin insan formu almış halidir. Bu aydınlanmış merhametin ses formuna dönüşmesi de, ‘Om Mani Padme Hum’dur. Bu mantra, kişinin merhamet ve sevgi üzerine konsantre olmasına yardımcı olur.

9

Evrenin özü

Mantranın ilk hecesi OM, bütün eski Hindistan dinlerinde bulunan en kutsal sestir. AUM sesleriyle üç harften oluşacak şekilde okunur. Bu üç ses, kozmik yaratılışın üç aşamasını simgeler. Om hecesi gizemli biçimde bütün evrenin özünü temsil eder. Her dile gelişi, evreni yaratan güçlere içten bir övgü, derin bir saygıdır.