Taşşeron işçisinin başvurusu için sayılı saatler kaldı. Taşeron işçisi merakla hangi belgelerle başvuracağını ve başvuru için son tarihinin hangi gün olduğunu merak ediyor. Taşeron işçileri için günler azalırken bakanlıktan da bu konuda uyarı geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, “Taşeronda son başvuru tarihi 11 Ocak'tır. Başvurular 11 Ocak mesai bitiminde tamamlanacaktır” ifadelerini kullanarak uyarıda bulundu.

TAŞERON BAŞVURUSU İÇİN HANGİ BELGELER GEREKİYOR

SGK Kaydı, adli sicil raporu, sabıka kaydı, fotoğraf, ve diploma örneği ile başvuruları kabul edilen işçiler, daha sonra yazılı ve sözlü sınava tabii tutulacak. Sınavda başarılı olanlar ise, güvenlik soruşturmasının ardından kadrolu olarak çalışmaya devam edecek. Güvenlik soruşturması ya da arşiv araştırması için de formun doldurulması gerekiyor.

GÜVENLİK SORUŞTURMASI VEYA ARŞİV FORMU EDİNMEK İÇİN TIKLAYIN

KAMUDA ÇALIŞAN TAŞERON BAŞVURU FORMU

BELEDİYEDE ÇALIŞAN TAŞERON BAŞVURU FORMU

taşeron

TAŞERONUN KADROYA GEÇİŞ TAKVİMİ NASIL İŞLEYECEK?

Başvuruların ardından sürecin nasıl işleyeceğine değinen Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar, “12 Ocak ile 20 Şubat arasında bir tespit komisyonu incelemesi ve itiraz süresi var. Bu tarihler arasında tespit komisyonu bir inceleme yapacak. 21-23 Şubat tarihleri arasında ilana itiraz var. 24 Şubat ile 2 Mart arasında itirazların incelenmesi ve kesin sonuç var. 3 Mart ile 22 Mart arasında sınavın gerçekleştirilmesi var. Yine, 23 Mart ile 26 Mart arasında kurula itiraz var ve en sonunda da 27 ile 31 Mart tarihleri arasında itirazın incelenmesi ve kesin sonucu var. İşte bu tarihlerden sonra 2 Nisan’dan itibaren bu süreci atlatan bütün kardeşlerimiz taşerondan çıkıp memur kadrosuna geçmiş olacak” diye konuştu.

TAŞERONA KADRO SINAVI NE ZAMAN?

Başvuru yapıp yayımlanan ilanlarda ismi bulunan taşeron işçileri 3 Mart ila 22 Mart tarihleri arasında sınava alınacak. Sınav yalnızca yazılı, yalnızca sözlü, yalnızca uygulamalı şekilde yapılabileceği gibi yazılı ve sözlü, sözlü ve uygulamalı şekillerde de yapılabilecek. Uygulanacak sınav yöntemi bakanlıklarda bakan, diğer idarelerde ilgili idarenin üst yöneticisi tarafından belirlenecek. Sınava katılacakların görev yaptıkları alanlar dikkate alınarak farklı işlerde çalışanlara farklı yöntemde sınav uygulanabilmesi de mümkün olacak.

Sınav yeri, günü ve saati işçilere tebligatla bildirilmeyecek, kurumların internet sitesinden yayımlanacak. İnternet kullanmayan taşeron işçileri sınavı kaçırırsa kadro hayali de bitecek.

GÜVENLİK FORMU SIKINTISI

İşçilerin başvuru öncesinde doldurmaları gereken ‘Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu’nda ise dikkat çeken detaylar var. Kadro taliplilerinin; anne, baba ve kardeşlerinin yanısıra, akraba ve işverenlerinin dışında kendilerine “kefil” olacak 3 kişi daha isteniyor. Tüm isimlere ait tüm nüfus bilgilerinin de forma yazılması gerekiyor.

KEFİL BULAMIYORLAR!

Ancak FETÖ başta olmak üzere terör örgütlerinin ‘sızmasının’ endişesiyle içeriği geniş çaplı tutulan güvenlik formu, işçileri zor durumda bıraktı. Çünkü formda taşeron işçiden, akrabaları ve son patronu dışında kendisine kefil olacak 3 kişi daha isteniyor. Bu 3 kişinin tüm bilgilerinin de forma yazılması gerekiyor.

Başvuru formundaki ‘güvenlik testi’ kadro taliplilerinin tepkisini çekti. Aile bireylerinin dışında kendilerine kefil olacak en az üç kişinin de tüm bilgilerinin istendiği form işçiler arasında “Bize bu bilgileri verecekleri nereden bulacağız. Fişlenme korkusuyla kimse bize bu bilgileri veremez” tepkisine neden oldu. Sosyal medyada tepkilerini dile getiren işçilerin ‘tüm kimlik bilgilerini kendileriyle paylaşacak’ kefil arayışı sürüyor.