BÜTÇENİN vergi gelirleri yıllık bazda ikiye katlanarak 1.3 trilyon lirayı aştı ancak seçim öncesi iktidarın harcamalarda frene basmamasıyla bütçedeki açık 513.4 milyar liraya ulaştı. Bütçenin toplam geliri 1.6 trilyon lirayı aşarken, 3 ayda yapılan harcamalar ise 2.1 trilyon liraya ulaştı. Bütçe açığı ikiye katlanarak yarım trilyon lirayı geçerken, merkezi yönetimin vergi gelirlerinde büyük bir artış görüldü. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın mart ayına ilişkin bütçe istatistiklerine göre merkezi yönetim, ocak-mart dönemini kapsayan yılın ilk çeyreğinde 505 milyar TL’lik Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) topladı.

KDV ÜÇE KATLANDI

Yıllık bazda bütçenin KDV geliri 3.1 kat artarken ÖTV geliri ise yüzde 109 büyüdü. ÖTV’nin alt kalemlerine bakıldığında akaryakıttan toplanan gelirin 4.3 kat büyüdüğü gözlemdi. Son 1 yılda hem döviz kurlarındaki artış hem de akaryakıttan alınan ÖTV’nin yaklaşık 4 kat artmasıyla benzin yüzde 113, motorin ise yüzde 106 zamlandı. Böylece petrol ve doğalgaz ürünlerinden toplanan ÖTV, geçen yılın ilk çeyreğinde 18.5 milyar TL iken bu yıl 80 milyar TL’ye ulaştı. Akaryakıttan toplanan ÖTV, yıllık bazda 4.3 kat arttı.

MOTORLU TAŞITLARDAN 104 MİLYAR

Motorlu taşıtlardan alınan ÖTV ise 60 milyar liradan 104.3 milyar liraya çıktı. Üstelik vatandaşlar bu yılın ilk 3 ayında 28.1 milyar liralık Motorlu Taşıtlar Vergisi de ödedi. Bütçenin önemli gelir kalemlerinden olan tütün mamüllerinden 57.8 milyar lira, alkollü içkilerden ise 17.8 milyar lira toplandı. 2023’ün ilk çeyreğinde 11.1 milyar liralık alkollü içecek ÖTV’si ve 30 milyar liralık tütün mamülleri ÖTV’si ödemiştik.

Para cezaları 3.5 kat arttı

YILIN ilk çeyreğinde bütçenin gelir kalemleri arasında en büyük artışlardan biri para cezalarında gerçekleşti. Merkezi yönetim bütçesinin para cezaları geliri, geçen yılın ocak-mart dönemine kıyasla 3.5 kat artarak 7.5 milyar liradan 26.5 milyar liraya ulaştı. Vergi cezaları için vatandaşların ödedikleri tutar yıllık bazda 4.2 kat artarak 3.2 milyar liradan 13.6 milyar liraya yükseldi. Ayrıca yılın ilk çeyreğinde bütçeye harçlardan 50.3 milyar liralık, Damga Vergisi’nden ise 32.5 milyar liralık katkı geldi. Şans Oyunları Vergisi ise vatandaşın cebinden 10.3 milyar lira daha çıkmasına neden oldu.