Suudi Arabistan'da kadınların araba kullanması yasağına karşı başlatılan kampanyaya katılan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden arabasıyla ülkesine geçmeye çalışan Luceyn el Hadlul adlı kadın gözaltına alındı. Luceyn el Hadlul'un 30 Kasım'da Birleşik Arap Emirlikleri'nde araba kullanırken çektiği görüntüleri YouTube'da 800 bin kişi izledi.

El Hadlul, daha sonra Suudi Arabistan'a araba kullanarak geçme girişimini "Beni izleyin, bakın sınırda neler olacak" diyerek Twitter mesajlarıyla canlı olarak duyurdu. Sınıra geldiğinde Suudi gümrük görevlilerince durdurulan El Hadlul, memurların sürekli bir yerleri aradığını yazdı.

Twitter'da 233 bin takipçisi olan Suudi kadın, 2 Aralık'ta "Suudi sınırında 24 saat geçti. Pasaportumu vermiyorlar. İçişleri Bakanlığı açıklama yapmıyor" diye tweet attı. Daha sonra El Hadlul'un mesajları kesildi.

"Lujeyl el Hadlul gözaltına alındı" etiketiyle yarım milyon tweet atıldı.

YASAK TOPLUMU BÖLDÜ

Suudi Arabistan'da kadınların araba kullanması yasağına karşı 26 Ekim'de sosyal medya üzerinden başlatılan kampanya dünya genelinde büyük ilgi gördü.
Ancak yasak, Suudi toplumunu bölmüş durumda.

Kadınların araba kullanmasına karşı çıkanlar, El Hadlul'un Suudi makamlarına ve kültürüne saygısızlık ettiğini öne sürüyor. El Hadlul'a destek veren önemli bir kesim de var. Bir Suudi erkek, "Luceyn, sınırda bekletiliyor. Çantasında uyuşturucu yok ya da bomba taşımıyor. Bundan daha tehlikeli bir şey… Araba kullanıyor" diye tweet attı.

Suudi Arabistan'da kadınların araba kullanmasına dair bir yasak yok. Ancak bu konuda bir fetva var. Suudi Arabistan kadınların araba kullanmasının yasak olduğu tek ülke.
Yasağa karşı gelenler kırbaç cezasına çarptırılabiliyor.