Özellikle de diplomalı işsizler her yıl artıyor. AKP Hükümeti bu soruna çözüm bulacağına Suriyeli mültecilere iş arıyor. Vatandaş da haklı olarak soruyor: “Faruk Çelik Türkiye’nin mi Suriye’nin mi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı?”

BAKAN ÇELİK NE DİYOR?

Gazetelerde de okuduğunuz gibi; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’deki Suriyeli göçmenlere kendilerini tanıtacak kimlik verileceğini ve böylece Suriyeliler’in açık işlerde çalışabileceklerini ifade etmiş!..

IMF NE DİYOR?

Dünyanın en büyük 20 ekonomisi içinde yer alan gelişmekte olan ülkeler; Brezilya, Rusya, Hindistan, Meksika, Endonezya ve Türkiye. IMF verilerine göre, bu ülkeler arasında 2013 sonu itibarıyle “Türkiye yüzde 9.4 işsizlik ile birinci”. Türkiye’yi yüzde 5.9 ile Endonezya ve yüzde 5.8 ile Brezilya izliyor. İşsizliği en düşük olan ülke ise yüzde 4.8 ile Meksika.
Bu ülkelerin 2004-2013 işsizlik verilerine bakıldığında; Türkiye ortalama “yüzde 10.7” ile yine en yüksek işsizlik oranına sahip.
Kısacası Türkiye ile aynı kategoride yer alan ülkelerde işsizlik düşerken, Türkiye’de işsizlik düşmüyor giderek kronikleşiyor.

OECD’NİN EN KÖTÜSÜ

İşsizlik oranı hesaplanırken, çalışabilir durumda olduğu halde “iş aramayan işsizler” hesaba katılmıyor. OECD ise, “nüfusun yüzde kaçının bir işte çalışıyor olması” yönüyle işsizlik olayına bakıyor.
OECD’de 15-64 yaş arası nüfusun yaklaşık yüzde 64’ü bir işe sahip.
Türkiye’de ise bu oran yüzde 45 düzeyinde. Diğer taraftan, OECD ülkelerinde çalışma çağındaki nüfusun yüzde 70’i bir işte çalışıyor veya iş arıyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 50 yani “OECD’nin EN KÖTÜSÜ” olarak açıklanıyor. Türkiye’de de çalışabilir nüfusun yüzde 70’i bir işte çalışıyor veya iş arıyor olsaydı, Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 35-36 olarak hesaplanacaktı.