Emre KOL / SOZCU.COM.TR - TEOG'taki öğrencileri otomatik kaydetme sisteminde yaşanan başarısız uygulamalar, yeni rant kapısı oldu. Okul yönetimleri tarafından velilerden alınan 'yardım parası' rakamları, sistemdeki hata yüzünden korkunç seviyelere çıktı. Bazı okul yönetimleri önceden 100-150 lira istedikleri yardım paralarını şimdilerde on katına çıkardı. Bunun nedeniyse, velilerin evlerinden uzak okullara kaydedilen evlatlarını, yakın bir okula aldırmak istemesi. Sistem ile 'yardım parası' arasında kalan veliler, okul yönetimleri tarafından adeta kıskaca alınıyor. Bunun son örneklerinden biri de İstanbul Fatih'te yaşandı. Semtte yaşayan Esen Çetin'in 5 buçuk yaşındaki kızını sistem, evinden çok uzakta olan Emin Ali Yaşin İlkokulu'na kaydetti.

KAYIT İŞLERİ OKUL AİLE BİRLİĞİNDE!

SOZCU.COM.TR'ye yaşadıklarını anlatan Esen Çetin, henüz 1. sınıfa başlayacak kızının, kaydedildiği okula ancak servisle gidebileceğini belirtti. Çetin, bu nedenle evinin yakındaki Çapa İlkokulu'na başvurdu. Ancak okulun müdür yardımcısı onu, kayıt için okul aile birliği üyesi Ayşe adlı bir kadına yönlendirdi.

PARALAR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE GİDİYOR

Yanına gittiği kadının kendisinden tam bin liralık yardım parası istediğini öne süren Esen Çetin, bu paraya itiraz etti. Tek başına iki çocuk okuttuğunu söyleyen veli, kadın ile arasında geçen dialoğu şöyle aktardı.

"İki çocuğuma tek başıma baktığımı ve bin lirayı ödeyecek durumda olmadığımı söyledim. Durumumu anlattım. Kadın da bana önce "paranın bizimle bir alakası yok. Ödemeler doğrudan milli eğitim müdürlüğüne gidiyor" dedi. Sonra da "istersen sen 700 lira ver" diye güya indirim yaptı. Ama benim onu dahi verecek durumum yok. Erdoğan bize çocuklarınızı okutun diyor. Kitaplar bedava belki ama okula verilen parayla zaten mislini bizden almış oluyorlar."

İSTERSEN OKULA GÖNDERME!

Kadını şikayet etmek için tekrar müdür yardımcısının yanına dönen Çetin, şok edici bir yanıt da burada aldı. Müdür yardımcısı, iddiaya göre Çetin'e "çocuğunuzu o okula gönderirseniz yıllık 2 bin lira servis parası verirsiniz. Eğer bize kaydettirirseniz, bu size yarı yarıya karlı gelir. Bu para mecbur verilmek zorunda. 30 tane böyle kontenjanımız var böyle durumlar için. Ama dilersen bir yıl daha gönderme çocuğunu. Dilekçe ver ve dondur." dedi.

Okulların açılmasına sayılı günler kaldığı bu günlerde Esen Çetin ve onun yaşadıklarını yaşayan binlerce veli, şimdi kara kara çocuklarını nasıl okula kaydettireceğini düşünüyor.