Ali GÜLEN-HEIDENAU/ SÖZCÜ

Küçük kente yapılan ilticacı binasına saldıran neo-naziler, Hitler dönemini andıran "Sieg heil" (Yaşasın zafer) ve "Auslaender Raus" (Yabancılar dışarı) sloganları attı.




1000 kadar ırkçı Alman’ı 170 polis durduramadı 33 polis yaralandı. Neo-Naziler, ayrıca patlayıcı ve yanıcı maddelerle binaya saldırırken, bir de bunun videosunu çekip internette yayınladı. Ne kadar başarılı bir eylem yaptıklarını ve karşılarında kimsenin duramadığını belirten naziler, gece yarısına kadar eylemlerini sürdürürken, Alman polisi ek güçler göndererek eylemleri iki günde ancak bastırabildi.




ALMAN İMPARATORLUK BAYRAĞI

Neo-Naziler’e karşı solcuların düzenlediği eylemlerden sonra da iki grup zaman zaman birbirine girdi. Heidenau, Hitler dönemini andıran olaylara sahne olurken, dün de başka bir kentte, Suriye’den gelen ilticacılara ayrılan bir bina yakıldı.Eylemler sırasında, Alman İmparatorluk bayrağının taşınması ve aşırı sağcı sembollerin yer alması dikkatleri çekti. Bunlar en son Hitler döneminde ve Türkler'e karşı saldırıların arttığı yaklaşık 30 yıl önceleri görülüyordu.

SÖZDE KARDEŞLİK KENTİYDİ

Neo-Naziler’in yayınladığı videoyla ilgili hemen savcılık harekete geçti ve videoda tanınan eylemcilerin yakalanması için çalışma başlatıldı.
Almanya’nın Heidenau kenti, bir süre önce "Hoşgeldiniz, gelin bizimle birlikte yaşayın" şarkısıyla, dostluk ve kardeşlik şehri olarak propaganda yapıyordu.
Heidenau’daki olayların, 800 bin göçmen alınması kararından sonra, göçmen yerleştirme merkezlerinin kurulacağı diğer yerlere de sıçraması bekleniyor. Ülkede yaşayan Türkler de, gelişmeleri endişeyle izliyor ve her an olayların büyümesinden çekiniyor.

METRODA YABANCI AİLENİN ÜZERİNE İŞEDİ

Berlin'de ise biri 32, diğeri 37 yaşında olan iki Alman, S41 numaralı hafif metroda, bir yabancı anne ile iki çocuğunun üzerine çişini yaptı. Yolcuların ihbarı üzerine bir sonraki durakta metroyu durduran polis, iki kişiyi gözaltına aldı. Sarhoş olan iki kişi ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.