Veli TOPRAK/ ANKARA

AKP’de hesaplar değişiyor. 2001’den beri dört Büyük Kongre’yi yarışsız geçiren iktidar partisi, ilk kez kıran kırana bir kongre sürecine girdi. Ağustos’ta yapılacak kongrede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanı Binali Yıldırım ile 11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de genel başkan olmak için yarışma ihtimali doğdu.

AKP, en son olağan büyük kongresini 30 Eylül 2012’de yaptı. Geçen yıl ise Erdoğan’dan boşalan koltuğa olağanüstü kongrede Ahmet Davutoğlu geldi. Bir yıllık sürede Erdoğan-Davutoğlu ikilisi bilinen aksine çok sıkıntılı, tartışmalı, rekabet içinde bir dönem geçirdi.

YILDIRIM HAZIRLANIYOR

7 Haziran’da AKP’nin yüzde 8 oy kaybından dolayı iki taraf birbirini suçluyor. Cumhurbaşkanlığı, AKP’de değişim hesapları yapıyor. Başdanışman Binali Yıldırım, kongrede aday olmak için hazırlık içinde bulunuyor. Yıldırım, Ramazan ayı boyunca Ankara başta olmak üzere birçok ilde iftar programlarına katıldı. Yıldırım’a destek veren isimlerin AKP teşkilatlarını ziyaretleri de hızlandı.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de siyasete dönüp dönmeyeceği, ne yapacağı merak ediliyordu. Birkaç hafta öncesine kadar ‘nadasta’ bekleyeceği düşünülüyordu. Ancak kulislere göre Gül kararını verdi, AKP kongresinde aday olmayı düşünmeye başladı. Gül’ün kararını Ağustos ayının başında kamuoyuna deklare etmesi bekleniyor.

DAVUTOĞLU NE YAPACAK?

Kongrede Gül-Yıldırım yarışı olması halinde AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun nasıl bir tavır alacağı, kongreye 3.aday olarak girip girmeyeceği de merak konusu. İki ismin yarışa girmesi halinde Davutoğlu’nun çekileceği belirtiliyor.

2003, 2006, 2009 ve 2012 kongrelerinde hem genel başkan hem de MKYK listesinde ne yarış oldu ne de rekabet. AKP kurulduğu günden itibaren ilk kez çekişmeli bir kongreye gidecek.

Müezzinoğlu da erken seçim istedi

Müezzinoğlu da erken seçim istedi


Davutoğlu'ndan Erdoğan itirafı!

Davutoğlu'ndan Erdoğan itirafı!