Selahattin Demirtaş, Ardahan'da meydana gelen ve 1 kişinin hayatını kaybettiği olaylara ilişkin bir açıklama yaptı. Olayda araştırılması gereken noktaların olduğunu belirten Demirtaş, “ateşin askerler tarafından açıldığı konusunda ciddi bulgular var” dedi.

Demirtaş çözüm süreci ile ilgili de çok tartışılacak bir tespitte bulundu. HDP lideri, sürecin en gerilimli aşamasında olunduğuna dikkat çekerek "2,5 yıldır devam eden süreç boyunca gelinen en gerilimli aşamadayız. Biz çözüm sürecinin bir an önce, kaldığı yerden de değil, daha ileri aşamadan başlaması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Demirtaş, Ardahan’da çıkan çatışma ile ilgili bir soru üzerine “Ateşin askerler tarafından açıldığı konusunda ciddi bulgular var” dedi. Demirtaş'ın gündeminde Bülent Arınç'ın partisi hakkındaki eleştirileri de vardı. Bülent Arınç’ın “HDP kararlarını tek başına almıyor” yönündeki asözlerine tepki gösteren Demirtaş, Arınç'a Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kastederek "Saray’da sizin partiniz adına kararlar alınabiliyor mu alınamıyor mu?" diye sordu. HDP Lideri Arınç'ın HDP'deki 'karar alma' sürecine yönelik eleştirilerini, “Ben Sayın Bülent Arınç'a net şekilde ifade ediyorum. Biz HDP olarak bütün kararlarımızı şu gördüğünüz binada alırız. Hiç kimse bizim adımıza karar almadı almaz da. Fakat sen kendi partin için bunu söyleyebiliyor musun?" şeklinde yanıtladı.

ATEŞKES BİTTİ Mİ?

“Yapılan açıklamaları biz de izliyoruz. 2,5 yıldır devam eden süreç boyunca gelinen en gerilimli aşamadayız. Biz çözüm sürecinin bir an önce, kaldığı yerden de değil, daha ileri aşamadan başlaması, sonuçlanması gerektiğini düşünüyoruz hep.
Fakat ‘süreç yoktur, taraflar yoktur, masa yoktur’ diyen biz değiliz. Bu ülkenin cumhurbaşkanı bunu söylemiştir. Şimdi süreç var mı, ateşkes var mı, onun kararını HDP olarak biz vermiyoruz.

KCK'nın yaptığı açıklamadan da biz şunu anladık. Tümüyle ateşkesin bitmesi durumundan söz etmiyorlar bu açıklamada. Fakat ateşkes karşılıklı olmalıdır. İhlal eden askeri, baraj, yol yapımları durması gerektiği, durmazsa misilleme yapacağı, diye okuduk biz.”