ANKARA-SÖZCÜ

Yüksek Askeri Şura kararları ile Kara Kuvvetleri Komutanlığına 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın getirilmesi, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in önünü açtı.

Böylelikle Güler, Orgeneral Hulusi Akar'dan sonra 2019'da Genelkurmay Başkanı olacak isim haline geldi. Orgeneral Güler, Suriye'ye savaş senaryosunun konuşulduğu bir toplantıya katılmış ve bu toplantıdaki konuşmalar internete sızmıştı.

ÇOLAK İKİ YIL SONRA EMEKLİ

Yeni Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, 4 yıl süreyle bu görevi yürütecek ve 2019'da emekli olacak. Akar'ın yerine bu yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığına getirilecek ismin önü kapalı olduğu ve 2 yıl sonra emekli olacağı için, Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturma şansı bulunmuyordu.

Bu koltuk için 2 aday arasından Salih Zeki Çolak tercih edildi. Çolak 2017'ye kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı yapacak. Diğer aday Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler ise bu görevini sürdürecek ve Orgeneralliğinin 4. yılında en kıdemli isim olacak.

2017'de Kara Kuvvetleri Komutanı Çolak emekli olacağı için Güler de bu göreve gelecek ve 2 yıl Kuvvet Komutanlığı yapacak. 2019'da ise Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar emekli olacağı için de önü açılacak ve Genelkurmay Başkanı görevine getirilecek.

SKANDAL DİNLEME

Orgeneral Güler 2014 Mart ayında bir ortam dinlemesine yakalanmıştı. Dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in  Suriye ile ilgili savaş senaryosu üzerine konuşmaları internete sızmıştı.

Yayınlanan ses kaydında, Davutoğlu, dönemin Başbakanı Erdoğan’ın ‘Süleyman Şah Türbesi’ni imkan olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, ‘Başbakan, bu (Süleyman Şah Türbesi) bir imkan değerlendirilmeli bu konjoktürde’ dedi” şeklinde konuşuyordu.

“SAVAŞ GEREKÇESİ ÜRETİRİM”

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a ait olduğu öne sürülen ses ise “Gerekirse Suriye’ye dört adam gönderirim. Türkiye’ye 8 füze attırıp savaş gerekçesi üretirim, Süleyman Şah Türbesine’de saldırtırız” demişti.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu “Ulusal güvenliğimiz son derece pespaye ucuz bir iç politika malzemesi haline geldi” dediği iddia edilen ses kaydında, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in ise “Direkt savaş sebebi yani yapacağımız iş direk savaş sebebi” dediği duyulmuştu.

Genelkurmay Başkanlığı'na Hulusi Akar getirildi

Genelkurmay Başkanlığı'na Hulusi Akar getirildi