BAŞAK KAYA/ANKARA

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu ve arkadaşlarının Enerji Bakanı Yıldız hakkında verdiği gensoru önergesinin öngörüşmesi bugün genel kurulda yapılacak. Milletvekilleri bunu tartışırken, faciadan sonra işten çıkarılan, tazminatlarını alamayan işçilerden biri olan Soma işçisi Sefa Köken SÖZCÜ’ye konuştu.

Soma da 301 işçinin hayatını kaybettiği katliamın ardından uzun süre kapatılan ocaklarda çalışan 2831 işçi hem işsizliğe, hem açlığa mahkum edildi.

Soma A.Ş. Ocakların kapalı olduğu dönemde işçilere maaşlarını yatırmamış 2 ay önce de üretimin devam etmeyeceğini açıklayan Soma A.Ş yetkilileri 2 bin 831 işçinin iş aktini sonlandırdı.Ancak işçilerin tazminatları hala ödenmedi.

İşverenin mal varlığı üzerinde ipotek olmasından dolayı tazminatların işveren tarafından ödenmemesi söz konusu.

Soma katliamının ardından işçilerin haklarının verileceğini söyleyen AKP hükümeti hala sessiz. Soma madenlerinden 2 ay önce işten çıkartılan 2831 madenci bir çok kere eylemler ile seslerini duyurmaya çalışıyor. Eylemlerle seslerini duyuramadıklarını ifade eden ve sokağa atılan Soma işçisi Sefa köken TBMM'de milletvekillerinin kapısını çalarak yardım istedi.

İşten atılan Sefa Köken, devletin 1 kuruş yardım yapmadığını, gelen paraların AFAD fonunda biriken hayırsever vatandaşların yardım paraları olduğunu, fondan da verilen işsizlik parasının kesilerek açlığa mahkum edildiklerine dikkat çekerek şöyle konuştu :

Devlet ailelere 1 lira vermedi
Devlet Soma’da o faciadan sonra oraya el attı ve oradaki mağduriyetleri gidereceğiz dedi. 301 aileye Türkiye Cumhuriyetinin bütçesinden 1 lira çıkmadı.Yardım yapıyoruz çığırtkanlığı yapan AKP iktidarı bugüne geldiğimizde ne yaptı? Yandaş medya devlet bu insanlara paralar verdi, çift maaş verdi gibi yaygara yaptırdı. Burada devletin kesesinden bu ailelere bir kuruş para çıkmadı. Bütün yardımlar AFAD’da toplandığı için mecburen devlet öyle istediği için hayırseverlerin verdiği paralar orada toplandığı için toplam 145 milyar çıkmış o da 301 aileye bölündüğü söylendi. Devletin bunun içinde bir kuruşu bile yok. Bizlere AFAD’dan gelen, işsizlik sigortasından gelen fondan 6 ay çift maaş verdiler. Ancak 6 ay sonra bu maaşları da kestiler. Bizler evlerimizde en az 3-5 nüfusluyuz. Binlerce insanı açlıkla terbiye ediyorlar. Açız ve bir lira tazminat bile almış değiliz.

Hükümetin sözleri yalan çıktı
Bakın devlet para verdim diyor, ancak gördük ki halkın yardım olarak verdiği paralar ortaya çıktı. Tazminat verileceğini söyledi onu da vermediler. Hükümet bizlere iki maaş vereceğiz dedi. Hükümetin söylediği sözler yalan çıktı. Hani nerede o sözler ? hepimiz hem parasız, hem de işsiz. 2831 kişi sokakta ve bu insanlar ve aileleri açlar bu günah değil mi ? Sendika, hukuk sorunları çözsün deniliyor. Ne sendika, ne hukuk var.

Kendileri saraylarda, hanlarda Bir de müslümanlığı ağızlarından düşürmüyorlar. Müslümanlık, "Komşun aç iken tok yatan bizden değildir " der. Kendileri Saraylarda, hanlarda. Bizler ise açlıktan ölmemek için mücadele vermekteyiz. İşimizi, aşımızı alan bu zihniyeti Allaha havale ediyoruz. Bütün atılan ve mağdur edilen arkadaşlarım adına geldim meclise. Bizlerin sesine kulak veren bir Allahın kulu bile yok. CHP'li milletvekillerimiz ellerinden geleni yapıyorlar ancak yetersiz. Başbakan Davutoğlu geçenlerde, "Avrupalı işsizlere iş veririz gelsinler" diye hava atıyordu, Avrupalıların işsizi bile maaşlı devletleri onlara bakıyor. Davutoğlu onları bıraksın da kendi insanına iş bulsun. Bizlere iş bulsun da Başbakan olduğunu görelim.