Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında 2 gün devam eden şiddetli çatışmanın ardından, dün gece Güvenlik Konseyi'ni toplayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, düşmana hak ettiği karşılığın verileceğini söyledi. Öte yandan, Karabağ Savunma Bakanlığı’ndan öğle saatlerinden yapılan açıklamada, Dağlık-Karabağ çatışmalarında ateşkes kararı verildiği bildirildi. Ancak bunun hemen ardından, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı "Ateşkese varıldığı konusunda bir bilgimiz yok” diyerek bu açıklamayı yalanladı.


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, dün gece Güvenlik Konseyi'ni acil topladı. (CİHAN)

'ERMENİ PROVOKASYONU'


Ermenistan'ın provokasyon girişiminin bedelinin ağır ödetildiğini söyleyen Aliyev, "Bugün Ermeni provokasyonu Azerbaycan ordusu tarafından hak ettiği şekilde cevaplandırıldı. Düşman büyük kayıplar verdi." dedi.

'TOPRAKLARIMIZDAN DEFOLUN'


Azerbaycan ordusunun düşmana etkili karşılık vermekle birlikte aynı zamanda önemli askeri bölgelere sahip olduğunu vurgulayan İlham Aliyev, stratejik bölgeleri işgalden kurtarmakla temas hattında ülkesinin kontrol gücünü daha da artırdığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı, "Biz büyük askeri zafer kazandık. Bu nedenle ordumuzu ve Azerbaycan halkını tebrik ediyorum. Bundan sonra da düşmanın provokasyon girişimleri cevapsız kalmayacak. Ermeni askeri ölmek istemiyorsa Azerbaycan topraklarından defolsun." ifadesini kullandı.

CİHAN

AZERBAYCAN SAVUNMA BAKANI: YIKICI DARBEYE HAZIR OLUN


Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, sivil yerleşim bölgelerini hedef alan Ermenistan'ı sert bir dille uyardı. Bakan Hasanov ayrıca ses getirecek bir talimat verdi.

Savunma Bakanı Hasanov, Ermenistan'ın sivil yerleşim bölgelerini hedef almayı sürdürmesi halinde, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'ne Karabağ'daki Hankendi ve işgal altındaki diğer yerleşim noktalarına "yıkıcı darbe" indirmeye hazır olmaları talimatı verdi.

ATEŞKES MUAMMASI


Öğle saatlerinde Karabağ Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Dağlık-Karabağ çatışmalarında ateşkes kararı verildiği bildirildi. Ancak bunun hemen ardından, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı "Ateşkese varıldığı konusunda bir bilgimiz yok” diyerek bu açıklamayı yalanladı.


RUSYA'DAN TÜRKİYE'YE ÇİRKİN SUÇLAMA


Tass Ajansı’nın haberine göre dün Moskova’da Moldova Dışişleri Bakanı ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Lavrov, Dağlık Karabağ sınırında meydana gelen çatışmalarda Ankara’nın Azerbaycan’ı destekleyerek "tek yanlı" davrandığını söyledi.

Lavrov ayrıca, Türkiye’yi Suriye ve Irak’ın iç işlerine karışmakla suçlayarak, "Genel itibarıyla Türk komşularımızın Irak veya Suriye gibi diğer ülkelerin iç işlerine karışmaya derhal son vermesi önemlidir. Türkiye’nin iç işlerine müdahaleye ve terörizmi desteklemeye devam ettiğine dair yeterince kanıt var" diye konuştu.

Reuters

AZERBAYCAN: 70'E YAKIN ERMENİ ASKER ÖLDÜRÜLDÜ


Azerbaycan Savunma Bakanlığı, cephe hattında yaşanan son çatışmalarda, 70'e yakın Ermeni askerinin öldürüldüğünü; Ermenilerin kontrolündeki Madagiz askeri kontrol noktasının da Azerbaycan kuvvetlerince ele geçirildiğini duyurdu. Bakanlık, Azerbaycan Ordusunun, son iki günde 16 şehit verdiğini açıkladı.

Cephe hattında kayıp veren Ermenistan ordusu, Hocavend-Fuzuli ve Ağdere -Terter istikametinde sivil yerleşim bölgelerini vurmaya devam ediyor.

Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, yaralı askerleri hastanede ziyaret etti. (Foto: Reuters)


Azerbaycan Savunma Bakanlığı, bu istikamette yapılan karşı operasyon ve cevap ateşleriyle stratejik açıdan önemli Madagiz askeri komuta -kontrol merkezinin imha edildiğini ve bölgede kontrolün sağlandığını duyurdu. Gece boyunca süren çatışmalarda bölgede yerleşen Ermenistan ordusunun 70'e yakın kayıp verdiği bildirildi. Ermenistan ordusuna ait 5 tank ve 20 zırhlı araç da imha edildi.

Savunma Bakanlığı, temas hattında cephede kazanılan üstünlüğün korunmasına yönelik tedbirlerin hayata geçirildiğini de vurguladı.

Reuters

İRAN: TARAFSIZIZ


Azerbaycan -Ermenistan cephe hattındaki çatışmalar nedeniyle İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış politika Komisyonu'nda Dışişleri Bakanlığı temsilcisinin de katıldığı bir toplantı düzenlendi.

İki ülke arasında devam eden çatışmalar ve çatışma bölgesinden İran'a atılan mühimmat konusunda komisyon üyelerine bilgi veren Dışişleri Temsilcisi, İran'ın yaşanan gerilim konusunda "tarafsız" bir politika izlediğini söyledi.

Komisyon üyelerinden milletvekili İbrahim Ağa Muhammedi, yaptığı açıklamada, "Toplantıda çatışmaların, var olan hassasiyetler nedeniyle her iki ülkenin de yararına olmayacağın altı çizildi. İran da tarafsız bir tutum izleyerek çatışmaların durdurulmasına çalışıyor" diye konuştu.

Öte yandan bugün Azerbaycan, İran ve Türkiye Dışişleri Bakanlarının katılımıyla İran'ın Ramser kentinde üçlü bir toplantı yapılıyor. Toplantıda Azerbaycan- Ermenistan arasındaki çatışmaların özel olarak ele alınması bekleniyor.

DHA-CİHAN