Kuzey Kore hidrojen bombası denemesi yaptığını açıkladı ancak bu durum tüm dünyada tepkilere neden oldu. Bu gelişme üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin acil toplantı yapacağı öne sürülürken, başta ABD olmak üzere özellikle bölge ülkelerden Kuzey Kore'ye tepki üzerine tepki geliyor.


'OLAĞAN DIŞI BİR HAREKETLİLİK'


Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Örgütü'nden Lassia Zerbo tarafından yapılan açıklamada, "Kore Yarımadası'nda olağan dışı bir hareketlilik tespit edildiği" aktarıldı. Nükleer denemeleri izleyen örgütün açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Uluslararası izleme sistemimiz, Kore Yarımadası'nda, 41.23 enlemi, 129.10 derece boylamında olağan dışı bir sismik etkinlik tespit etti. Haritadaki yer, Kuzey Kore'nin kuzeydoğu dağlarında bulunan ve nükleer denemelerini yaptığını iddia ettiği Pyunggye-ri test alanındaki merkez üssüne karşılık geliyor."

DÜNYADAN TEPKİ YAĞIYOR


Reuters'a adının gizli kalması kaydıyla konuşan bir diplomat, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu gelişmeyi değerlendirmek üzere bu sabah toplantı yapmayı planladığını söyledi. Bir başka yetkili ise toplantının kapalı kapılar ardından gerçekleştirileceğini aktardı.

Kuzey Koreliler, Pyongyang Tren İstasyonu'ndaki ekranlarda hidrojen bombası denemesinin açıklandığı haber bültenini izliyor.

GÜNEY KORE: ÖNLEM ALACAĞIZ


Güney Kore'den ise "aralarında Birleşmiş Milletler yaptırımlarının da aralarında bulunduğu tüm muhtemel önlemleri alacağız" açıklaması geldi.


JAPONYA: SERT CEVAP VERECEĞİZ


Japonya Başbakanı Şinzo Abe de Kuzey Kore'nin hamlesini "ülkesinin güvenliğine tehdit" olarak değerlendirirdi. Abe, bugün düzenlediği basın toplantısında, “Güvenlik Konseyi'nin geçici üyesi olarak ülkemiz, ABD, Güney Kore, Çin ve Rusya ile koordinasyon halinde Kuzey Kore’ye sert cevap verecektir.” dedi.

ABD: GEREKEN YANITI VERECEĞİZ


ABD'den gelen açıklamada ise "Kuzey Kore tarafından yapılan provokasyona gereken yanıtın verileceği" belirtildi. Pyongyang'a uluslararası zorunluluklara ve taahhütlere riayet edilmesi çağrısında bulunan Beyaz Saray, nükleer deneme iddiasını henüz doğrulayamadıklarının da altını çizdi.


ÇİN: ŞİDDETLE KARŞIYIZ


Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, hidrojen bombasını test eden Kuzey Kore'ye protesto notası vereceklerini açıkladı.

Günlük basın toplantısında konuşan Hua, Kuzey Kore'ye ciddi mesajlar vereceklerini kaydetti. Sözcü Hua, Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması için uluslararası toplumla çalışmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

İNGİLTERE: NÜKLEER MÜZAKERELER YENİDEN BAŞLAMALI


İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Kuzey Kore ile nükleer müzakerelerin yeniden başlamasını desteklediklerini söyledi. Pekin'de Çin Devlet Müşaviri Yang Jiechi ile görüştükten sonra açıklama yapan Hammond, Kore yarımadasında istikrar için Çin'le mutabık olduklarını belirtti ve Kuzey Kore'ye yaptırımların da sertleştirebileceğini kaydetti.

FRANSA'DAN GÜÇLÜ TEPKİ GÖSTERMEK İÇİN ÇAĞRI


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, hidrojen bombasını test eden Kuzey Kore'yi kınadı. Hollande, "Fransa, Güvenlik Konseyi kararlarının ihlal edilmesini kınıyor ve uluslararası topluma da güçlü bir tepki göstermesi çağrısında bulunuyor." açıklamasını yaptı.