Murat AYDIN / SÖZCÜ

Türkiye’de dershanelerin kapatılmasıyla birlikte özel okullarda eğitim gören öğrenci sayısı iki katına çıktı. Tabii ki dershanelerin kapatılmasının yanı sıra devletin verdiği teşvikler de özel okullara talebi artırdı.

Her anne baba, çocuğunun iyi bir eğitim alabilmesi için gerekirse tüm harcamalarından kısmaya razıdır. Yeter ki, çocuklar iyi eğitim alsın, geleceğine güvenle bakabilsin.


Peki özel okullar ne yaptı, nasıl bir eğitim anlayışına sahip, neler yapıyorlar? Öğrenci sayılarını artırmak için nasıl bir yol izliyorlar?

Şu bir gerçek, özel okullar sayesinde Türkiye’de eğitimde ciddi gelişmeler oluyor. Birçok okul Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatı içerisinde kendine özgü uygulamalarla gençliğin kendine özgüvenle yetişmesine katkı sağlıyor.

Birçok okulda, kurulan teknoloji laboratuvarları dikkat çekiyor. Bunlar eğitim sistemi için önemli gelişmeler. Bu günlerde özel okullar ana sınıfında liseye kadar erken kayıt için duyurular yapmaya başladı. Okullar arasında rekabet büyük. Ancak kalite nasıl. Hangi okullar nasıl eğitim veriyor. Bunların iyi araştırılması lazım. Velilere çocuklarını yazdıracağı okula karar vermeden önce büyük görevler düşüyor.

Özel okullara öğrenci kaydettirebilmenin birinci koşulu, çocuğunu özel okulda okutacak gelire sahip olmak. Eğer buna karar verebiliyorsan, devletin de burada sağlayacağı önemli bir eğitim katkısı var. Bu katkı payı 3500 lira civarında...

Tabii bu katkı payı özel okul fiyatlarına zam olarak mı yansıdı yoksa veliye gerçekten bir katkı mı? Bunun tartışılacağı noktalar var.

Çünkü bu katkı payı ilk ödenmeye başlandığı sıralarda özel okul fiyatları 6-7 bin liralardan bir anda 10 bin liralara tırmandı. Bugün ise en ucuzu hemen hemen 15 bin lira civarında.

Piyasalarda dönen zam, eğitim sektörünü de aynı şekilde etkiliyor. Türk parasıyla aynı değere getirdiğimiz dolar bugün üçe katlandıysa, bu enflasyon kendisini eğitimde de gösterecektir.

Tabii ki, okulların fiyatları ne kadar önemliyse, daha da önemlisi eğitim ve öğretim kalitesi.

Her anne baba, çocuğunun iyi bir eğitim alabilmesi için gerekirse tüm harcamalarından kısmaya razıdır. Yeter ki, çocuklar iyi eğitim alsın, geleceğine güvenle bakabilsin. Her ebeveynin düşüncesi budur.

İşte burada yapılması gereken en önemli nokta da bu çocukların yazılacağı okulların tahlillerini iyi yapabilmek.

Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Cem Gülan ile özel okullarla ilgili konuştuk. Kendisi de bir özel okul sahibi olarak velilere önemli bir uyarıda bulundu. Röportajımızın detayları sayfamızda...Ancak şu söylediklerini özellikle bu köşeye taşımak istedim:

“Veliler araba alırken ev alırken, günlerce belki haftalarca dolaşıp araştırırlar. Almak istedikleri arabayı bulana kadar pazar pazar dolaşırlar. Okul seçerken de aynı şekilde dolaşıp emek harcasınlar. İyiyi bulacaklardır”

Bu mesaj okul seçimi için önemli...

Hatırlatması bizden, eylem sizden...