İSTANBUL Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı oturumlarında, korunmaya muhtaç olan 13 yaş ve üzerindeki kız çocuklarının, 5 ila 8 kişiden oluşan apartman dairesi veya müstakil evlerde bakılması için 'çocuk evi' açılması için protokol imzalanmasına karar verildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Gönüllü Üniversiteliler Derneği arasında yapılacak protokole göre,13 yaş üstü kız çocukları ve gençlerin ihtiyaçlarının toplu kuruluşlar yerine ev ortamında karşılanması amaçlanıyor.



ERKEK ÇOCUKLARI YURTLARDA KALMAYA DEVAM EDECEK

Çocuk Esirgeme Kurumu çatısı altında olan ve korunmaya ihtiyacı olan kız çocuklarının, "toplumla iç içe olabilecekleri mahalleler içerisinde", 5 ila 8 kişilik müstakil yapı ve apartman dairelerinde kalacakları, bu uygulama ile çocuğun arkadaşlık, komşuluk ve mahalle gibi kavramlar ile toplumsal değerleri yaşayarak öğrenmelerinin amaçlandığı belirtildi.



ÇOCUK EVİ SORUMLUSU VE BAKICI ANNE REFAKAT EDECEK

Projeye göre, çocuk evlerinin il merkezlerinde bulunan okul ve hastanelere yakın olacağı, Çocuk Evleri'nde bakıcı anne ile birlikte sorumlu personelin görev yapacağı ifade edildi. Psikolog, Pedagog, Psikiyatr, öğretmen gibi meslek gruplarının görevlendirileceği projede personel, İl müdürlüğü ve Belediye tarafından atanacak.



ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ GÖNÜLLÜ OLARAK GÖREV ALACAK

Protokolde imzası bulunan Gönüllü Üniversiteliler Derneği'nde, İstanbul Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İTÜ, Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Fakülteleri, Üsküdar Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi ve Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde mühendislik, edebiyat ve tıp dallarında öğrenim gören 123 üniversite öğrencisinin görev aldığı öğrenildi. Bu öğrencilerin daha önce de Sevgi Evleri, Çocuk Cezaevleri, Üsküdar Çocuk Evleri, Hayat Vakfı çocukların eğitimleri ile ilgilenen kurumlarda gönüllü olarak görev yaptığı bildirildi.



KIZ ÇOCUKLARI GÖNÜLLÜ AİLEDE MİSAFİR OLARAK KALABİLİR

Protokolde yer alan dikkat çekici diğer maddeler şu şekilde: "Dernek üyeleri ve gönüllüler belirlenecek gün ve saatler çerçevesinde evlere misafir olarak kabul edilebilirler. Bu ziyaretlerin Türk örf ve adet geleneklerine ve sosyal hayatta gerçekleşen bir aile ziyareti şeklinde yaşanmasına özen gösterilir."

Öte yandan gönüllü aile olma şartlarına sahip dernek üyeleri ve diğer gönüllüler, ziyaretçisi olmayan ve psikolojik açıdan bir aile yanında kalması uygun görülen çocukları, Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi'ne bilgi vererek evlerine misafir olarak alabilecek.



BELEDİYE 18 YAŞINI DOLDURDUKTAN SONRA İŞ BULACAK

İBB'nin çocuk evlerinin kirasını, elektrik, su ve doğalgaz giderlerini karşılayacağı projeye göre, belediye 18 yaşını dolduran kızların iş edinmelerine ve ev kurmalarına yardımcı olacak.



CHP 'BELİRSİZLİKLER VAR' DEDİ, İTİRAZ ETTİ

Oylamanın yapıldığı Meclis oturumunda söz alan CHP'li Meclis üyeleri Ümit Yurdakul ve Hüseyin Sağ çocukların devletin sorumluluğunda olduğunun altını çizerek, projenin detaylarının net olmadığı, konunun daha derinlemesine planlaması için alt komisyonlarda görüşülmesi ve yeniden görüşülmesi talebinde bulundu.



CHP'Lİ SAĞ: GÖREVLİ AZİZ MAHMUT HÜDAYİ VAKFIYLA AYNIYIZ' DEDİ

Gönüllü Üniversiteliler Derneği ilgili olarak araştırma yaptığını ancak dernekle ilgili yeterli bilgiye ulaşamadığını belirten Hüseyin Sağ, dernek görevlisi ile yaptığı telefon konuşmasını şöyle aktardı: "Telefonda bana, 'Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı'yla aynıyız. Kurucularımız aynı ama kullandığımız isim farklı' dediler. Protokole baktığımızda bu detayın gizlendiğini görüyoruz."



UYGULAMA İLGİLİ MEVZUAT ÇERÇEVESİNDE YAPILACAK

CHP'nin eleştirilerine yanıt veren AK Parti Hukuk Komisyonu üyesi Sibğetullah Şahin, "Biz yapılan hizmetin özüne bakıyoruz. Milletin çocuklarına faydalı olacağını düşünüyorsak görüşümüzü oluşturuyoruz" ifadesini kullandı.

Çocukların devlet himayesinde olmayacak gibi davranıldığını söyleyen Şahin, "Uygulama ilgili mevzuat çerçevesinde yapılacak. Gönüllü Üniversiteliler Derneği'nin desteği Aile ve Sosyal Hizmetler nezdinde Koordinasyon Kurulu'nun onayına tabi olacak" diye konuştu.



TOPBAŞ'IN İMZASINDAN GEÇECEK

İBB Başkanı Kadir Topbaş, Gönüllü Üniversiteliler Derneği Başkanı Rabia Ertürk, İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Önal İnaltekin'in onayına sunulacak protokol, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Vali Yardımcısı Adnan Çakıroğlu'nun imzalarıyla hayata geçecek. 5 yıllık süre için hazırlanan protokol, aksi belirtilmediği taktirde 5 yıl daha uzatılabilecek.

 

DHA