İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, tutuklanan Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan, gözaltına alınan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ve tutuklanan Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul'un görevlerinden uzaklaştırıldığı belirtildi.

FOTO:İHA/Arşiv - Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk de görevinden alındı. FOTO:İHA/Arşiv - Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk de görevinden alındı.


Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün yerine Mardin Valisi Mustafa Yaman'ın, dün tutuklanan Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan'ın yerine ise Siirt Vali yardımcısı Ceyhun Dildaş'ın atandığı açıklandı.

FOTO:DHA -Sabah saatlerinde belediyeye gelen Başkan Kaya daha sonra gözaltına alındı. FOTO:DHA -Sabah saatlerinde belediyeye gelen Başkan Kaya daha sonra gözaltına alındı.




TÜRK VE BAKIRHAN'A SUÇLAMALAR



İçişleri Bakanlığı tarafından görevlerinden uzaklaştırılan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan hakkında çok sayıda soruşturma sürüyor.

İHA'nın haberine göre, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk hakkında; Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, Silahlı terör örgütüne para temin etmek ve üye olmak, bölücü terör örgütü mensupları için ayrı bir mezarlık oluşturma ile sözde eş başkanlık uygulaması nedeniyle görevi kötüye kullanmak ve Türk Milleti’ni, Türkiye Cumhuriyeti’ni; Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni alenen aşağılama suçlarından soruşturmalar devam etmekte. Ayrıca, Mardin Büyükşehir Belediyesi’nce, çalışanların maaş ve ücretlerinden terör örgütüne müzahir bazı sivil toplum örgütleri namı hesabına "bağış" adı altında kesinti yapıldığı iddiası ile Mardin İli Artuklu İlçesi Cevizlik Jandarma Karakolu’na bölücü terör örgütü mensuplarınca yapılan saldırı sonucunda olay yerinden kaçarken, Mardin Büyükşehir Belediyesi’nce kiralanmış olan aracın kullanıldığına ilişkin iddiaya ilişkin Mülkiye Başmüfettişi tarafından düzenlenen tevdi raporu Mardin Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettirildi.

Mardin Büyükşehir Belediyesinin Nusaybin İlçesi, Dağiçi Mahallesi yakınlarında oluşturduğu bölücü terör örgütü mensupları için sözde şehitlik oluşturması iddiasının mülkiye müfettişlerince incelenmesi sonucunda düzenlenen ön inceleme raporu üzerine ise, Bakanlık Makamınca Soruşturma İzni verildi.

Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan ise; Siirt Cumhuriyet Başsavcılığının 2016/1737 sayılı soruşturma dosyasında PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olma suçundan yürütülmekte olan soruşturma kapsamında PKK/KCK silahlı terör örgütünün çağrısı ve talimatı doğrultusunda Siirt İlinde meydana gelen birden fazla yasa dışı toplantı, gösteri yürüyüşüne katılarak örgüt lehine söz ve eylemde bulunmak, Siirt Belediye Başkanlığı adına tescilli araçları silahlı terör örgütü üyelerinin cenazelerine tahsis etmek suretiyle kullandırmak şeklinde, birden fazla eyleme katılarak üzerine atılı suçu işlediğine yönelik kuvvetli suç şüphesi oluşturan deliller bulunması sebebiyle 16/11/2016 tarihinde göz altına alındı ve tutuklandı.

Başbakanlık makamının 14/07/2016 tarih ve 179 sayılı onayı ile görevlendirilen müfettişler tarafından; Siirt Asliye Ceza Mahkemesinde yürüyen bir dava bulunmasına karşın Tuncer Bakırhan’ın eş başkanlık uygulamasını devam ettirdiğinin saptandı. Terör örgütü mensuplarının veya yandaşlarının ya da operasyonlarda ölen terörist yakınlarının istihdam edildiği, ayrıca aynı durumun yüklenici firmalar açısından da vaki olduğu, Belediye araçlarının bölücü terör örgütü mensuplarınca yapılan etkinliklerde kullandırıldığı hususları tespit edildiği; konuya ilişkin adli süreç devam ettiği öğrenildi.




Van Büyükşehir Belediye Başkanı gözaltında

Van Büyükşehir Belediyesi'nde sabah erken saatlerinde arama başlatılırken, DBP'li Belediye Başkanı Bekir Kaya gözaltına alındı. Başkan Kaya, daha önce KCK/PKK davasında 15 yıl hapis cezası almıştı. Bu arada, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Kaya ile birlikte aynı soruşturma kapsamında Erciş ilçesinde 8, Van'da ise 4 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Van Valisi İbrahim Taşyapan'ın Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildiği duyuruldu.

11 BELEDİYEDEN 8'İNE OPERASYON


Son operasyonlarla 2014 yerel seçimlerinde 11 olan DBP-HDP'li (Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) , BDP-HDP hareketinin 'yerel yönetimler partisi' olarak biliniyor) belediye başkanlığı sayısı 3'e düştü.

Şu anda sadece 3 il belediyesinde HDP/DBP'li başkanlar var. 2014 yerel seçimlerinde 11 il belediyesinde HDP/DBP'li adaylar seçimi kazanmıştı.

İŞTE 12 HDP/DBP'Lİ İL BELEDİYELERİNDE SON DURUM


Siirt: Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan tutuklandı, kayyum atandı.
Tunceli: Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul tutuklandı, kayyum atandı.
Diyarbakır: Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak  tutuklandı.
Mardin: Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk görevinden uzaklaştırıldı yerine kayyum atandı
Şırnak: Belediye Başkanı Serhat Kadirhan, görevden uzaklaştırıldı yerine kayyum atandı
Van: Belediye Başkanı Bekir Kaya gözaltına alındı. Yerine Vali kayyum olarak atandı.
Batman: Belediye Başkanı Sabri Özdemir görevinden alındı, kayyum atandı.
Hakkari: Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu görevinden alındı, kayyum atandı.

2014 yerel seçimlerinde 11 il belediyesinde DBP/HDP'li adaylar seçimi kazanmıştı. Şu anda sadece 3 il belediyesinde DBP/HDP'li başkanlar var.


Bitlis: Belediye Başkanı Hüseyin Olan - görevde
Iğdır: Belediye Başkanı Murat Yikit - görevde
Ağrı: Belediye Başkanı Sırrı Sakık - görevde


TUNCELİ BELEDİYE BAŞKANI TUTUKLANDI



Tunceli'de yürütülen soruşturma kapsamında dün sabah saatlerinde adliyeye çıkartılan Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul ile HDP ve DBP'li yöneticilerin de aralarında bulunduğu 12 kişinin çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanmalarına karar verildi.

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, dün sabah saatlerinde gözaltına alınarak emniyete götürülen ancak burada ifade vermeyi reddederek savcıya ifade vermek isteyen, Tunceli Belediye Başkanı Bul, HDP İl Başkanı Aslan Çağ, EMEP İl Başkanı Mustafa Taşkale, DBP İl Başkanı Murat Polat, DİSK Şube Başkanı Şükran Yılmaz ve HDP'li il yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 13 kişi, akşam saatlerinde adliyeye sevk edilmişti.

Sorguları tamamlanan 13 kişiden Aysel Doğan serbest bırakılırken, Belediye Başkanı Bul, HDP İl Başkanı Çağ, EMEP İl Başkanı Taşkale, DBP İl Başkanı Polat, DİSK Şube Başkanı Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 12 kişi ise tutuklanmaları talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Mahkemece sorguları tamamlanan 12 kişinin tutuklanmasına karar verildi.
Eski HDP Milletvekili ve Eski Tunceli Belediyesi Eş Başkanı Edibe Şahin de dün İstanbul'daki evinde gözaltına alındı.




 

İLGİLİ HABERVan Büyükşehir Belediye Başkanı gözaltındaVan Büyükşehir Belediye Başkanı gözaltında


İLGİLİ HABERDBP'li belediyelere operasyonDBP'li belediyelere operasyon