Ferah IŞIK DENİZLİ, (DHA)- DENİZLİ`de hayata geçirilen Mültecilerin Sosyal Hayata Katılımı (PARSOL) Projesi kapsamında Suriye, Irak, İran ve Afganistan uyruklu 25 sanatçı ile görüşüldü. Sığınmacıların yaşadıkları sorunlar bir rapor haline getirilerek, Türkiye ve Avrupa`daki yetkili mercilere sunulacak.
Merkezi Denizli`de bulunan Uluslararası Sanat Eğitimcileri Derneği (USED) koordinatörlüğünde başlatılan PARSOL Projesi kapsamında kentte yaşayan Suriye, Irak, İran ve Afganistan uyruklu 25 sanatçı ile görüşüldü. Avrupa Birliği`nin 133 bin euro destek sağladığı projeye İspanya, Portekiz, Norveç, Hollanda, İtalya ve İngiltere`de sanat ve mültecilerle ilgili sivil toplum örgütleri de ortak oldu. Sanatçı ve sanatla uğraşan mültecilerle defalarca toplantılar yaptıklarını söyleyen USED Başkanı Umut Hallaç, "PARSOL Projesi`nin Türkiye ayağı Denizli`deki çalışmayla tamamlandı. Denizli`de yaşayan Suriyeli, Iraklı, İranlı, Afganlı mültecilerle ayrı ayrı toplantılar gerçekleştirildi. Bu toplantılarda mültecilerin sosyal hayata katılımı, entegrasyonu, Türkiye, AB ve Birleşmiş Milletler`den beklentileri konuşularak çözüm yolları arandı. Hedef kitlemiz olan sanatçı ve sanatla uğraşan mültecilerin en önemli sorunları işsizlik, barınma, sağlık, güvensizlik" dedi.
Sığınmacıların çalışma izni olmadığı için kaçak çalıştırıldığını, bir çoğunun emeklerinin karşılığı olan parasını alamadığını, buna rağmen herhangi bir kuruma şikayette bulunamadıklarını sözlerine ekleyen Umut Hallaç, "İranlı mülteciler 3 yıl Türkiye`de kaldıktan sonra ABD ve Kanada gibi ülkelere gidebiliyor. Ancak Suriye, Irak ve Afganistanlı mülteciler ne geri dönebiliyorlar ne de buralarda huzur buluyorlar. Avrupa onlara kapılarını kapatmış. Kaçak yollardan gitmeye çalışırken denizlerde boğulup ölenler, sığınmacıların psikolojisi çok bozmuş. Bu insanların psikolojik desteğe de ihtiyaçları var. Biz, hazırlayacağımız kapsamlı raporu, Türkiye ve Avrupa`daki yetkili mercilere sunacağız" diye konuştu.
Öte yandan Denizli Forum Çamlık AVM`de biraraya gelen USED üyeleri projeyi tanıtmak amacıyla `Sessiz Çığlık` adı altında eylem gerçekleştirdi. Ağızlarını bantlayan ve pankart taşıyan eylemciler mülteci sorunlarına dikkat çekip, farkındalık yaratmaya çalıştı.

FOTOĞRAF


DHA