UZMAN Klinik Psikolog Kayhan Gürbüz, Kurban Bayramı’nda hayvanın kesilmesini izleyen çocuklarda ilerleyen yaşlarda beslenme biçimi ile ilgili sorunlar görülebileceğini söyledi.
Özellikle kurbanlıkların çocukların gözleri önünde kesilmesinin, çocukların et yememesine yol açabileceğine değinen Kayhan Gürbüz, aileleri bu konuda uyardı. Çocukların, hayvanın boğazına bıçak dayanmasına, boynunun kesilmesine, hayvanın can çekişmesine tanık olmasının travma etkisi yaratarak, çocuğu et yemekten soğutabileceğini kaydeden Gürbüz şöyle dedi:
"Bu konuda en büyük sorumluluk yine anne ve babalara düşüyor. Çocuklara kurban bayramını, kafa karışmayacak şekilde, sosyal değerlerini ön plana çıkararak açıklamak, kurban kesimine tanık olmalarını engellemek, yapılacak şeylerin başında geliyor. Bu müdahale özellikle 12 yaş altı çocuklarda, soyut düşünme becerisi oluşmadığından daha büyük önem taşıyor. Ancak, her çocuğun duygusal gelişimi ve kişilik yapısı aynı olmadığından 12 yaşın üzerindeki, özellikle duygusal yönden hassas çocuklarda da buna aynı şekilde dikkat etmek gerekiyor ve hiç bir şekilde çocuğa kurban kesimini izlemeyi dayatmamak gerekiyor." 


 

 

DHA