KIŞI Güneydoğu'da kiraladıkları yaylalarda geçiren Muşlu besiciler, havaların ısınmasıyla birlikte dönüş yolculuğunu başlattı. Zorlu yolculukta kimi hayvanlarını yürüterek, kimi de TIR ya da kamyonlara yükleyerek getiriyor.
Sibirya soğukları ile birlikte yoğun kar yağışının yaşandığı Muş'ta yeterli ot ve saman temin edemeyince birçok besici kışın hayvanlarını otlatmak için karın yağmadığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kiraladıkları meralarda saklıyor. Muş'ta karın kalkması ve doğanın yeşillenmesi ile birlikte dönüş yolculuğu da başlıyor. Dönüş yolculuğunda kimi hayvanlarını otlatarak getirirken, kimisi de TIR ya da kamyonu tercih ediyor.
Kasım ayı başında besicilerin hayvanlarını sıcak bölgelere götürüp yaklaşık 7 ay kaldıktan sonra geri getirmeye başladıklarını belirten Zeki Erikli, bir küçükbaş hayvanın 7 ay süresince Muş'ta kalması halinde ortalama 2 bin 100 liralık kaba yem tüketeceğini, bunun da büyük bir külfet getirdiğini söyledi. Erikli, 'Hayvan sayısı fazla olanlar, kışı Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa'da mera kiralayarak geçirdi. Mayıs'ın ilk haftası ile birlikte dönüp hayvanları kendi meralarımızda otlatıyoruz. Binlerce koyuna yem vermek büyük maliyet. Bu nedenle kışı karın olmadığı Güneydoğu illerinde geçiriyoruz' dedi.
Hayvanları Urfa’dan otlatarak getirdiğini söyleyen çoban Suat Aktaş, '20 gündür yoldayız. Hayvanları getirirken zaman zaman çaldığım kavalla hem ben hem de hayvanlar stres atıyorduk. Yazı burada geçirdikten sonra kışa doğru yeniden geri döneceğiz. Bizim bu yolculuğumuz hiç bitmez' diye konuştu.
İstanbul’dan Muş’a gelen Elif Düzgün, yeşil bitki örtüsüne hasret kaldıklarını, baharda Muş ovasındaki tabiat güzelliği yanında ovaya yayılan hayvan sürülerini görmenin bir ayrıcalık olduğunu söyledi.

DHA