Son dönemlerde sayıları hızla artan AVM'ler, daha geniş çapta faaliyet göstermeye başladı. Türkiye genelinde aktif AVM sayısı bugün itibariyle 379'u buluyor. Ancak planlanan projelerle bu rakam 2019'da 450'yi aşacak. En fazla AVM Türkiye'nin en kalabalık şehri İstanbul'da bulunuyor. Bu kentteki AVM sayısı 100'ü buluyor. İstanbul'u 35 AVM ile Ankara, 19 AVM ile İzmir ve 16 AVM ile Antalya izliyor. Türkiye'de bu duruma birçok örnek gösterilebilir. Fakat Türkiye'de AVM olmayan çok sayıda il de var. Örneğin Niğde bunlardan biri ve şu sıralar Niğde'ye AVM yapılacak dedikodusu esnafı tedirgin ediyor.

TRAFİK DAHA DA YOĞUNLAŞACAK

Niğde esnafı mahallelerine yapılacak olan AVM projesi hakkında sozcu.com.tr'ye konuştu. Esnaf bu projeyi istemediklerini ve projenin Niğde esnafına büyük bir darbe olacağını söylüyor. Yetkililer ise "Proje sebze halinin oraya yapılacak diye duyum aldık. Projenin gerçekleşmesiyle Niğde trafiği daha da yoğunlaşacak.Projeyi kesinlikle istemiyoruz." diyor.  2007 yılında Türkiye genelinde ise aktif 145 AVM bulunuyordu. Aradan geçen süreçte 2016 yılı sonu itibariyle rakam 379'a ulaştı. Yani 9 yıllık süreçte Türkiye'deki AVM sayısı yüzde 161 oranında arttı.

bg
Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Eıdoğan Aykın  /Fotoğraf: Niğde Esnaf Ve Sanatkarlar Odası


ESNAF BÜYÜK DARBE YER

Niğde'ye AVM'nin yapılmasını olumsuz değerlendiren Başkan Aykın " Niğde'de şuan hiç AVM yok. Bölgeye AVM'nin yapılmasın esnafa büyük bir darbe olur. Herkes dükkan kapatır. O kadar aile ekmek yiyor. Hepsi aç kalır. Onun için bu projenin yapılmaması daha mantıklı olur." dedi.

cdw Foto: Shutterstock


AVM YAPILMASINI İSTEMİYORUZ

Niğde'de yapılması planlanan AVM hakkında sozcu.com.tr'ye konuşan Niğde Eczacı Odası Başkanı Nihat Öztürk ise, "İlimizde alışveriş merkezi açılacağı söylentileri dolaşmakta" diyor. Öztürk AVM'nin kent merkezinin dışında olması gerektiğini yoksa küçük esnafın korunamayacağını anlatıyor.

KENTTE YAŞAYAN İKİ ZENGİN YAPACAK

Kentte yaşayan iki zenginin bu projeyi gerçekleştireceğini belirten Başkan Öztürk," Bölgeye yapılacak olan AVM'yi ilimizde yaşayan iki zengin tarafından yapılacak. Zaten bu durumun söylentisi bile yetti çünkü esnaf inanılmaz tedirgin. Biz esnaf olarak bu projenin ilimize gelmesini istemiyoruz. Gitsinler uzakta yapsınlar dibimizde değil. AVM'nin açılması demek, küçük esnafın dükkan kapatması demek." ifadelerini kullandı.