İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forum'u (WEF) devam ediyor. 70 ülkenin katıldığı foruma bugün ABD Başkanı Donald Trump yedi bakanıyla beraber geldi. Türkiye'yi Davos'ta, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci temsil ediyor.

ÜRDÜN KRALİÇESİ'NDEN ARAP ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ EĞİTİM HİZMETİ


Ürdün Kraliçesi Rania, Kral Abdullah’ın da hazır bulunduğu bir törenle internetten Arap dünyasındaki öğrencilere yönelik yeni bir ücretsiz eğitim hizmeti başlattı.

Dünya Ekonomik Forumu’nda Google’ın CEO’su Sundar Pichai’nin ev sahipliğinde Google ile işbirliği içinde Kraliçe Rania, Arap öğrencilere yönelik internetten ücretsiz eğitim sitesi başlattığını açıkladı.

resimid_4511833

Google Kraliçe Rania’nın eğitim projesi için 3 milyon dolar destek verdi. Okul öğrencileri için başlatılan İdrak eğitim platformunda anaokulundan 12 yaşa kadar Arap öğrencilere eğitim imkanı sağlayacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

'ARAP ÜLKELERİYLE MÜKEMMEL İLİŞKİ İÇİNDE OLMAK İSTİYORUZ'


Dünya Ekonomik Forum (WEF) toplantılarına katılmak üzere İsviçre’ye gelen Lübnan Başbakanı Saad Hariri ve Ürdün Kralı II. Abdullah, Intercontinental Otel'de bir araya geldi. Toplantıya Ürdün Kraliçesi Rania Al Abdullah ve Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi de katıldı.

İki liderin toplantıda bölgesel ve uluslararası ilişkileri ele aldığı kaydedildi. Toplantı sonrası açıklama yapan Hariri, “Kral Abdullah’la görüşmekten onur duydum. Bölgedeki durum hakkında görüştük. Lübnan’ın çatışmalardan, sorunlardan kaçınması gerektiğini kararlaştırdık” ifadelerini kullandı. “Bütün Arap ülkeleriyle mükemmel ilişki içinde olmak istiyoruz” diyen Hariri, Kral II. Abdullah’ın desteğini gördüğünü belirtti. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde ile de görüştüğüne değinen Hariri, “Lübnan’daki son gelişmelere ilişkin görüştük” şeklinde konuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel Davos Zirvesi'nde Almanya Başbakanı Angela Merkel Davos Zirvesi'nde

ABD BAŞKANI TRUMP DAVOS'TA


ABD Başkanı Donald Trump, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında çeşitli oturumlara ev sahipliği yapan Davos’a geldi. Trump önce Zürih’e oradan da helikopterle Davos’a vardı. Başkan Trump'a Zürih havaalanından Davos'a getirmek için Almanya'nın Wiesbaden kenti yakınlarındaki ABD üssünden beş Black-Hawk helikopteri ve İsviçre ordusuna ait Süper Puma eşlik etti.

resimid_4512511

Trump gelmeden önce ise C-5M Super Galaxy askeri nakliye uçukları yanı sıra Typ C-17 ile karayolunda kullanılacak zırhlı limuzinler özel güvenlik elemanları Zürih ve Davos'ta konuşlandı.

resimid_4511039

Öte yandan Donald Trump için hem Air Force One uçağı ve ekipmanları için Zürih havaalanı ve Davos'ta güvenlik önlemleri iki katına çıkarıldı. Trump'ın  Davos'ta kalacağı otelin bulunduğu bölgenin dışı İsviçre ordusu ve polisi tarafından korunacağı gibi ikinci bir koruma halkasını ABD'li korumalar yapacak. Oteli gören evlerin binalarında 24 saat esasına göre keskin nişancılar nöbet tutacak. Davos kasabasının hava sahası sivil uçuşlara tamamen kapatıldı. Donald Trump, 2000 yılında Davos'a gelen Bill Clinton'dan sonra ikinci ABD başkanı oldu.

w

7 BAKANLA GELDİ


ABD Başkanı Trump'a, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Çalışma Bakanı Alexander Acosta, Ulaştırma Bakanı Elaine Chao, Enerji Bakanı Rick Perry, İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen eşlik etti.

'SÖZLERİM ÇOK AÇIKTI'


ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin  dün yaptığı "zayıf dolar ticaret ve fırsatlarla bağlantılı olduğu için bizim yararımıza olur" açıklamasını ve ardından dolarda yaşanan düşüşü izah etmek için sözlerinin "dengeli ve tutarlı" olduğunu belirtti.

Mnuchin'in sözleri piyasalarda ABD'nin geleneksel para politikasından sapma olarak görülmüş ve Başkan Donald Trump'ın "Önce Amerika" gündemiyle Çin ve diğer büyük ticaret ortaklarına karşı tavrını sertleştireceği yorumlarına yol açmıştı.

klkl

Mnuchin, "Bence dolar hakkında dünkü sözlerim çok açıktı. Bence pekala dengeli ve daha önce de söylediklerimle tutarlıydı. O da şu: Biz doların kısa vadede nerede olduğuna önem vermiyoruz" dedi.

Mnuchin, "Biz özgür ve karşılıklı ticaret istiyoruz. Onun için sözlerim çok açık. Biz savaş istemiyoruz. Ama Amerika'nın çıkarlarını da savunuyoruz" diye konuştu.

Bu sabah Zürih'e varan Trump'ın Davos'ta yarın yapacağı konuşmada "Önce Amerika" söylemini tekrarlaması bekleniyor.