İstanbul Ümraniye’de, 10 Ağustos 2017 tarihinde bir okulun bahçesindeki Atatürk heykelini kırarak yerinden söken Mehmet T.’nin “Atatürk’'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri kırma veya bozma” suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada karar çıktı.

Anadolu 34. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada savunma yapan Mehmet T, yaptığının suç olduğunu bilmediğini söyleyerek, “Ben, rahatsızlığım nedeniyle bazı dönemlerde ne yaptığımı bilmiyorum” dedi.

CEZA VERİLMEDİ

Sanık Mehmet T.’nin üzerine atılı “Atatürk’ü temsil eden heykel, büst ve abideleri kırma veya bozma” suçunu işlediği kanaatine vardığını belirten mahkeme, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Araştırma Hastanesi'nin 20 Eylül 2017 tarihli raporunda sanığın suç tarihinde cezai sorumluluğunun bulunmadığından, ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, şüpheli Mehmet T.’nin, "Atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri kırma veya bozma" suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılamasının talep edildi. Ayrıca şüphelinin olay tarihinde davranışlarını yönlendirme yeteneğini kaybetmesi nedeniyle cezalandırılmasına yer olmadığına karar verilmesi istendi.

[old_news_related_template title="Atatürk'ü Koruma Kanunu nedir? 5816 sayılı Atatürk aleyhine işlenen suçlar kanunu..." desc="Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden kişiler hakkında açılan soruşturmalar ile gündeme gelen Atatürk'ü Koruma Kanunu nedir? 5816 sayılı kanun ne zaman yürürlüğe girdi? İşte o kanun ve kanun maddeleri..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/ataturk-1_16_9_1526626657.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/ataturku-koruma-kanunu-nedir-5816-sayili-ataturk-aleyhine-islenen-suclar-kanunu-hangi-yil-ciktioub1-2414663/"]