Yıllardır kentsel dönüşüm sorunu ile karşı karşıya olan Gaziosmanpaşa’da  Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Sarıgöl Mahallesi’nin 331 bin 700 metrekarelik bölümü 13 Nisan 2015 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edildi. Bu karar göre mahallenin Bilgin Sokak, Hamam Caddesi ve Güzel Sokak arasında kalan 48 bin 400 metrekarelik bölümü için 2016 yılında imar planları hazırlandı. CHP’li İBB Meclis Üyeleri Hakkı Sağlam ve Özgür Aydın planların iptali istemi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dava açtı. Davaya bakan İstanbul 7. İdare Mahkemesi 15 Aralık 2017’de hukuka uygun bulmadığı imar planlarını oybirliği ile iptal etti.




sözcü Sözcü

2.SULUKULE VAKASI


Davayı açan İBB Meclis Üyesi Hakkı Sağlam “Sarıgöl mahallesinde 2. Sulukule yaratmak istediler. Roman vatandaşlarımızı mahallelerinden koparacak planları iptal eden mahkeme burada yeni bir Sulukule vakası yaşanmasına engel oldu” dedi.


DANIŞTAY KARARI ESAS ALINDI


Mahkeme kararında Sarıgöl mahallesine ilişkin riskli alan kararının iptali için daha önce Danıştay’a yapılan başvuruya atıf yaptı. Danıştay İdari Daireleri Kurulu’nun 20 Kasım 2016’da 13 Nisan 2015 tarihli Bakanlar Kurulu kararını hukuka aykırı olduğu için iptal ettiği hatırlatıldı. Danıştay, riskli alan kararını iptal ederken risk çalışması için binalar seçilirken hangi örnekleme yönteminin kullanıldığının, örnek büyüklüğünün nasıl seçildiğinin belirsizliğine dikkat çekmişti. Binaların deprem riski düzeyi ile birebir ilişkilendirilmesinin yeterli olmadığı belirtilerek “Riskli yapı tespiti çok katı ve ayrıntılı kurallara bağlanmış olduğundan doğru bir örnekleme seçim yöntemi ile belirlenen binalar üzerinde anılan esaslarda yer alan koşulların birebir yerine getirilmesi ve tüm parametrelerin hesaplanması ve her binaya ilişkin formların hazırlanması suretiyle riskli alan kararı alınması gerekirken tüm bu hususlar yerine getirilmedi” tespiti yapılmıştı.


DAYANAĞI KALMADI


İstanbul 7. İdare Mahkemesi de riskli alan kararına açılan davada verilen iptal kararı nedeniyle dava konusu imar planlarının hukuki dayanağının kalmadığına dikkat çekti. Dava konusu imar planında ilgili parsel yönünden hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varan mahkeme imar planlarını iptal etti.