Meteoroloji yurdumuzun yağışın etkisi altına girdiğini açıkladı. Buna göre bugün ve yarın yağmur beklenen iller şöyle; Giresun, Trabzon, Rize, Artvin Samsun, Ordu, Çorum, Amasya, Tokat Adana, Ankara, Kırıkkale, Adıyaman, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Aydın, Denizli, Antalya, Muğla, Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Şırnak, Hakkari, Diyarbakır, Batman ve Siirt. Vatandaşların ani sel, su baskını ile kuvvetli rüzgar ve kar yağışının meydana getirebileceği ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

YARINDAN İTİBAREN SOĞUK HAVA  VE YAĞIŞ GELİYOR!

Ülkemizde halen mevsim normalleri civarında seyreden hava sıcaklıklarının, Perşembe günü Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havayla birlikte batı kesimlerden başlayarak hissedilir derecede (6-12) azalacağı ve mevsim normallerinin altına düşeceği tahmin ediliyor.

meteoroloji-iha Meteoroloji, vatandaşları yağmur nedeniyle yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı uyardı. Fotoğraf: İHA


Çarşamba günü; Marmara'nın doğusu , Güney ve İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunun sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçmesi bekleniyor. Yağışların; Batı Karadeniz ile Tunceli, Bingöl, Şırnak, Bitlis, Hakkari ile Diyarbakır'ın kuzeyinde, Muğla’nın ve Antalya’nın doğusunda kuvvetli olması bekleniyor.


25.10.2018 Perşembe; Bütün yurtta yağış bekleniyor. Yağışların Batı Karadeniz kıyıları, Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Akdeniz, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu’nun batısında kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Balkanlar üzerinden gelen soğuk havayla birlikte yağmur şeklinde başlayacak yağışın zamanla Karadeniz'in iç kesimlerinin yüksekleri, İç Anadolu'nun doğusunun yüksek kesimleri ile Kütahya ve Afyonkarahisar'ın yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar yağışına döneceği tahmin ediliyor. Rüzgarın Marmara’nın doğusu, Batı Karadeniz, İç Anadolu, Güney ve İç Ege ile Batı Akdeniz’de kuzeybatı yönlerden kuvvetli, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da güney yönlerden kuvvetli ve fırtına şeklinde eseceği bekleniyor.

26.10.2018 Cuma; Doğu Karadeniz, İç Anadolu'nun doğusu, Doğu Akdeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların genellikle yağmur ve sağanak, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

Soğuk ve yağışlı sistemin Cumartesi günü ülkemizi terk etmesi bekleniyor. Aynı gün hava sıcaklıklarının artmaya başlayacağı, yeni haftayla birlikte ülkemiz genelinde mevsim normalleri üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Hafta sonunda özellikle Marmara ve iç kesimlerde sabah saatlerinde yer yer sis ve pus hadisesinin görülmesi de bekleniyor.

Ülkemizi etkileyen sistemle birlikte görülmesi beklenen, ani sıcaklık değişiminin, kuvvetli yağış ve rüzgarın, yurdun kuzey ve iç kesimlerinin yükseklerinde beklenen kar yağışlarının oluşturabileceği olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması ve yayımlanacak olan meteorolojik uyarı ve raporların takip edilmesi önem arz ediyor.

PASTIRMA SICAKLIKLARINA ALDANMAYIN!

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, resmi Twitter hesabından hava durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "İki gün sıcaklıklar 6-10 derece düşecek. Ani sıcaklık düşüşü yağışları kuvvetlendirecek. Batı'da Cuma günü, Anadolu'da Cumartesi günü sıcaklar artmaya başlayacak. Bu havalar hastalığa davetiye çıkartır."

"Hafta sonu pastırma sıcakları geliyor. Bir haftadan fazla sürer.İç Anadolu'da gündüz güneşlenmeden dolayı ısınma, gece açık gökyüzünden dolayı soğuma olacak. Böylece gece gündüz arasındaki sıcaklık farkı artacak. Pastırma için uygun hava şartları oluşacak."

"Soğuk havayı çok fazla abartmayalım ama İstanbul'da Perşembe günü gece 9 gündüz 13-14 dereceye kadar düşer. Cumartesi 22 dereceye çıkar. Ankara'da bu değerler 3-4 derece daha aşağıya inebilir. Sıcaklıktaki kısa süreli bu değişim üst solunum yollarında rahatsızlıklara neden olur aldanmayalım."

"Bu mevsimde ani hava değişimleri ruh sağlığımızı da etkiler. Yaprakların sararıp dökülmesi bizlere hüzün verir.Özellikle kalp-damar hastalarında soğuk hava kalbi olumsuz etkiler Soğuk havada kalbin mevcut vücut sıcaklığını koruyabilmek için daha fazla kan pompalar ve kalbin bunu yapabilmesi için daha fazla oksijene ihtiyaç duymaktadır."

"Rüzgarın vücut yüzeyi üzerindeki sıcak hava tabakasını kolaylıkla bozabildiğinden yağmur ve kara göre daha tehlikelidir. Diğer yandan soğuk hava, damar büzüşmesini tetikleyerek damar içi basınç artışına neden olur ve kalbin kan akımını bozar. Ayrıca yüksek tansiyon hastalığı olan kişilerde ek problemler doğurabilir."

"Yapılan çalışmalara göre, kış mevsiminde kalp krizi geçirme riski diğer aylara göre 3 kat daha fazladır. Bu nedenle özellikle soğuk ve rüzgarlı havalarda kalp hastalarının mümkün olduğunca dışarı çıkmaması, kendisini soğuk havadan koruyacak şekilde giyinmesi gerekir."