Tayfun Hopalı- ABD


Antik insan kalıntılarından çıkarılan yeni bir DNA araştırmasına göre, Neolitik çiftçiler birkaç bin yıl önce Anadolu'dan, modern Türkiye'den göç etmeye başladı. Tuna'nın ardından bazıları kuzeye gitti. Başka bir grup, yaklaşık 6.000 yıl önce İngiltere'ye ve  Akdeniz’den batıya gitti. Bilim adamları, İngiliz çiftçilerinin kalıntılarından DNA'yı analiz ettiklerinde, bunların en çok İspanya ve Portekiz'deki çiftçilerle yakından ilişkili olduğunu buldular.

Çok sayıda  arkeolojik çalışma, Avrupa'daki daha sofistike seramik gelenekleri de dahil olmak üzere, tarım ve yeni kültürel uygulamaların yayılımını ayrıntılı olarak anlattı. Ancak bilim adamları, yeni geleneklerin yeni insanlarla gelip gelmediğinden veya fikirlerin yayılmasından yansımamış olduğundan emin değildi. Stonehenge  5.000 yıllık Welsh ocaklarına kadar araştırıldı. En son genetik çalışma, göç eden çiftçilerin geleneklerini yanlarında getirdiklerini göstermekte. Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi'nde araştırmacı Tom Booth, "Bu Neolitik kültürler gelmeye başlar başlamaz, İngilizlerin soyunda büyük bir değişiklik görüyoruz. Bu çiftçiliğin gelişimi gibi görünüyor ve bu Neolitik kültürler çoğunlukla insanların Avrupa kıtasından göç etmesinden kaynaklanıyordu.”dedi.  Neolitik çiftçiler, yeni geçim yolları ve yeni seramik türleri getirmenin yanı sıra, taş anıtlar inşa etme geleneğini de beraberinde getirdiler. Bilim adamlari Neolitik DNA analizlerini Nature Ecology and Evolution dergisinde yayınladı.

Stonehenge nedir?

Yüzyıllar boyunca, tarihçiler ve arkeologlar, Stonehenge'i pek çok gizem ile ilişkilendirerek üzerine kafa yordular. İngiltere'de Londra'nın 142 km güneybatısında yer alan Stonehenge, dairesel alana yerleştirilmiş, 100'den fazla taşın dizilimi ile yapılmış, dünyanın en çok tanınan arkeolojik eserlerinden biridir ve  bugün bu taşların sadece 20 kadarı ayaktadır. Stonehenge, Unesco “Dünya Kültür Mirası” listesinde bulunan, yılda 800.000 turistin ziyaret ettiği 5000 yıllık bir yapıdır. Uzmanlara göre Stonehenge, temel olarak cenaze törenleri için kullanılıyordu.